Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović prisustvovale su danas početku radova na čišćenju divlje deponije u selu Obrež, u opštini Pećinci, na kojoj se otpad nagomilavao 40 godina.

Zaštita životne sredine jedan od prioriteta Vlade

Brnabić je, nakon obilaska deponije, istakla da je zaštita životne sredine, uz reformu vladavine prava, jedan od dva prioriteta Vlade Srbije u ovom mandatu.

Premijerka je navela da je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo 75 miliona dinara za sufinansiranje uklanjanja divljih deponija.

Vujović je najavila da se tokom ovog meseca planira uklanjanje 500 deponija u 43 grada i opština, dodavši da u Srbiji postoji približno 3.500 deponija i smetlišta i da će se raditi na tome da se uklonjene deponije ponovo ne obnove.

Ona je navela da radove na čišćenju deponije u Obrežu sufinansira resorno ministarstvo, dodavši da deponije koje se nalaze uz auto-put ili u centru sela onemogućavaju meštanima normalan život.

Svaka ova deponija utiče na zagađenje vazduha, ali i zemljišta i vode, jer se obično u blizini nalazi zaštićeno područje ili reka, i sav taj otpad završava na mestima gde može da izazove potencijalnu ekološku katastrofu, upozorila je ministarka.

Prema njenim rečima, jedan od prioriteta rada tog ministarstva jeste rešavanje problema upravljanja otpadom.

Imamo značajne projekte za upravljanje otpadom, pre svega gradnju regionalnih i reciklažnih centara, ali sve to će početi da funkcioniše onog trenutka kada sami budemo odgovorni, kontrolisali jedni druge i odgovorno se odnosili prema životnoj sredini, istakla je Vujović.

Ona je ukazala na to da, pored podrške resornog ministarstva, lokalne samouprave i same uklanjaju smetlišta na svojoj teritoriji, a primer je deponija u Šimanovcima, koju je opština Pećinci sama očistila.

Vujović je naglasila da je važno pojačati kontrolu i sačuvati svaku očišćenu lokaciju, uz napomenu da lokalne samouprave mogu da podnesu zahtev Ministarstvu za postavljanje video- nadzora tamo gde postoje uslovi za to.

Pozivam ljude da budu odgovorni prema životnoj sredini, jer su nam građani saveznici u borbi za bolju i čistiju budućnost, a zajednički cilj nam je Srbija bez deponija, poručila je ministarka.

Predsednik Opštine Pećinci Siniša Đokić rekao je da bi radovi trebalo da budu gotovi za pet do šest dana i da će deponija nakon toga biti zatvorena, pri čemu će na ulaz biti stavljena rampa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*