Zaštititi nacionalne i državne interese

TANJUG

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Nenad Popović izrazio je uverenje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom razgovora u Vašingtonu zaštititi srpske nacionalne i državne interese po pitanju Kosova i Metohije u skladu sa Ustavom Srbije.

TANJUG

Popović je naglasio da, kao i svaka suverena država, Srbija ima svoj ustav, po kojem je Kosovo njen sastavni i neotuđivi deo, i dodao da naša zemlja, kao punopravni član međunarodne zajednice, poštuje Rezoluciju 1244 SB UN, koja potvrđuje njen teritorijalni integritet.

Ministar je istakao da Srbi nikada nisu prihvatali ultimatume i da to nije način za vođenje dijaloga koji treba da doprinese ostvarenju napretka u rešavanju važnih ekonomskih pitanja za Srbe i Albance na Kosovu.

On je naveo da su ekonomska saradnja i rast zaposlenosti najvažniji preduslov za očuvanje mira i stabilnosti na Kosovu i da u tom smislu snažno podržava aktivnosti predsednika Vučića tokom razgovora sa predstavnicima privremenih organa iz Prištine u Vašingtonu.

Popović je ukazao na to da su razgovori u Vašingtonu dobra prilika da Srbija potvrdi svoje vlasništvo nad imovinom na Kosovu.

Prema njegovim rečima, vlasništvo nad imovinom smatra se univerzalnim i neprikosnovenim pravom u svakom uređenom društvu i zato Srbija treba da institira na zaštiti prava svojine na Kosovu, gde je naša država u poslednjih šest decenija uložila više od 17 milijardi dolara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*