ZAŠTITNIK GRAĐANA POKRENUO POSTUPAK, MUP PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV JUTJUBERA

U postupku koji je Zaštitnik građana pokrenuo po sopstvenoj inicijativi posle saznanja iz medija o navodnim nedozvoljenim polnim radnjama javne ličnosti B.I. sa maloletnom osobom, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srbije je obavestilo ovu instituciju da je nadležnom tužilaštvu podnelo krivičnu prijavu protiv ovog poznatog „jutjubera“.

Zaštitnik građana je iz medija dobio informacije o navodnim nedozvoljenim polnim radnjama B.I., poznatog pod pseudonimom „Baka Prase“ na sajtu „Jutjub“, sa maloletnom osobom ženskog pola i njegovog priznanja u medijima da je izvršio navodnu obljubu sa detetom, kao i mizoginim govorom B.I. upućenim ženskim osobama.

U postupku kontrole pravilnosti i zakonitosti rada MUP-a, Zaštitnik građana je od ovog ministarstva zatražio da ga obavesti o merama koje je preduzelo u saradnji sa drugim nadležnim organima u vezi sa ovim slučajem.

MUP u odgovoru navodi da su službenici Uprave kriminalističke policije izvršili odgovarajuće provere i da su utvrdili da su 7. i 8. jula 2020. godine „primljene dve prijave građana putem elektronske pošte na adresu prijavipedofiliju@mup.gov.rs gde se ukazivalo na video zapis na platformi ‘Jutjub’, u kome B.I. objavljuje sadržaj komunikacije ostvaren putem društvene mreže Instagram sa maloletnim  licima, kao i da je imao seksualne odnose sa jednom maloletnicom“.

„Navedene prijave građana su, zajedno sa arhiviranim spornim ‘Jutjub’ snimkom, dana 08.07.2020. godine u skladu sa članom 281. st.3 Zakonika o krivičnom postupku, dostavljene Posebnom odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu“, navodi MUP u odgovoru dostavljenom Zaštitniku građana.

„Povodom ponašanja pojedinih medijskih ličnosti koje je neodgovorno, zabrinjavajuće i krajnje uznemirujuće po građane Srbije, zahtevamo od nadležnih organa da preduzmu sve mere koje im stoje na raspolaganju kako bi se sprečilo relativizovanje ovakvih krivičnih dela prema deci“, izjavio je ovim povodom zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Uporedo sa ovim, Pašalić ističe da javne ličnosti imaju pojačanu odgovornost za svoje ponašanje i svaku izgovorenu reč i da zbog toga svoje pojavljivanje u javnosti ne bi trebalo da koriste isključivo za ličnu promociju.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*