Zaštitnik građana: Zaštiti dete prilikom saslušanja zbog zlostavljanja

Zaštitnik građana uputio je molbu Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, paralelno sa postupkom koji je po sopstvenoj inicijativi pokrenuo posle navoda iz medija o seksualnom zlostavljanju deteta iz tog grada, da prilikom saslušanja oštećenog deteta preduzme radnje za izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve i zaštite najboljeg interesa deteta.

Zaštitnik građana: Zaštiti dete prilikom saslušanja zbog zlostavljanja 1

Kako se navodi u saopštenju kancelarije Zaštitnika građana, u molbi tužilaštvu ukazano je da prilikom saslušanja oštećenog deteta iz Zaječara treba koristiti tehnička sredstva za prenos slike i zvuka uvek kada je to moguće, u posebno opremljenim i deci prilagođenim prostorijama.

„Zaštitnik građana se obratio zaječarskom Višem tužilaštvu u okviru obaveza svih državnih organa Srbije da preduzimaju aktivnosti i razmenjuju informacije u cilju zaštite zagarantovanih ljudskih prava i sloboda svih građana, s obzirom da u zakonom propisanim nadležnostima Zaštitnik građana nije ovlašćen da, između ostalog, kontroliše rad javnih tužilaštava“, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi a na osnovu informacija iz medija, pokrenuo postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Centra za socijalni rad Zaječar i zatražio da ga u roku od 15 dana obaveste o merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Prema navodima u medijima, Više javno tužilaštvo u Zaječaru odredilo je zadržavanje za V.S.(64) zbog sumnje da je seksualno zlostavljao osmogodišnju devojčicu iz tog grada.

IZVOR:DANAS

FOTO:FONET

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*