Zašto je Leopard 2 superioran: Otvara vatru u pokretu čak i kad ide unazad

Foto: Printscreen/Youtube/Military Rewind
BERLIN –

Tenk Leopard 2 smatra se jednim od najboljih i najmodernijih borbenih tenkova na svetu, a ono što ga čini superiornim je sposobnost otvaranja vatre u pokretu, čak i prilikom kretanja unazad, preneo je danas Dojče Vele.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor.

Nemački portal navodi da je sposobnost otvaranja vatre u pokretu ono što Leopard 2, ali i druge moderne tankove, poput američkog Abramsa ili francuskog Leklera čini superiornim.

“Ti tenkovi mogu da otvaraju vatru i dok se kreću punom brzinom. To ruski tenkovi, recimo T90, ne mogu. Osim toga, Leopard je pouzdan i lak za održavanje.“, rekao je direktor nemačkog muzeja tenkova Ralf Rajs.

Ukrajincima, koji su se do sada uglavnom oslanjali na tenkove T-72 iz sovjetskog doba, tenkovi Leopard 2 su potrebni za probijanje neprijateljskih linija u statičnom rovovskom ratu.

“Tenkovi su nam potrebni kako bismo spasili našu energetsku infrastrukturu, kako bismo spasili Ukrajince od zločina. Što duže traje to odlučivanje, to će više ljudi umreti zbog nedovoljne količine naoružanja ukrajinske vojske“, naglasio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Osim Nemačke, Leopard 2 trenutno koristi još najmanje 14 država u raznim prilagođenim varijantama, ali one ih ne mogu prepustiti Ukrajini bez dozvole Nemačke, prenosi Dojče Vele.

Nemački ministar pravosuđa Marko Bušman navodi da, kao i kod drugih isporuka oružja, Nemačka s isporukom borbenih tenkova ne bi po svaku cenu, prema međunarodnom pravu, automatski postala učesnica u ratu.

“Ukrajina je u pravu, jer vodi samoodbrambeni rat. Prema međunarodnom pravu, Nemačka sme da isporučuje oružje Ukrajini. To nas ne čini stranom u ratu, bez obzira na to o kakvom se oružju radi“, rekao je Bušman.

Nemački portal podseća da nezavisno od isporuka oružja, zapadni saveznici Ukrajine stalno ističu da nisu sami strana u ratu, a konkretno članice NATO saveza nisu direktno vojno uključene u sukob i to stanje žele i da zadrže.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*