Zašto pušači češće dobijaju rak bešike

PRINTSCREEN

Pušenje je glavni faktor rizika za mnoge vrste raka, uključujući rak bešike. Ovaj maligni tumor se razvija u tkivima mokraćne bešike, organa u kojem se skladišti urin pre nego što se izluči iz tela. Postoji nekoliko razloga zašto pušači češće oboljevaju od raka bešike u odnosu na nepušače.

Istraživanja su pokazala da su pušači tri do četiri puta podložniji razvoju raka bešike u odnosu na nepušače. Pored toga, oko 50 odsto slučajeva raka bešike kod muškaraca i 30 odsto kod žena povezano je sa pušenjem. Rizik se povećava sa brojem popušenih cigareta dnevno i trajanjem pušačkog staža.

Prestankom pušenja, rizik od raka bešike se postepeno smanjuje, ali nikada ne pada na nivo rizika kao kod osoba koje nikada nisu pušile. Nakon deset godina apstinencije, rizik od razvoja raka bešike kod bivših pušača je približno duplo manji nego kod onih koji nastavljaju da puše, ali je i dalje veći nego kod nepušača.

Hemijski sastav duvanskog dima

Duvanski dim sadrži na hiljade hemikalija, od kojih su mnoge kancerogene. Kada osoba udiše duvanski dim, ove hemikalije ulaze u pluća, odakle se apsorbuju u krvotok. Krv zatim prolazi kroz bubrege, gde se hemikalije filtriraju i izlučuju u urin. Budući da je bešika rezervoar za urin, njen zid je dugotrajno izložen ovim štetnim supstancama, što povećava rizik od razvoja maligniteta.

Mehanizmi oštećenja DNK

Kancerogene supstance iz duvanskog dima mogu da izazovu direktna oštećenja DNK u ćelijama u zidu bešike. Ove genetičke mutacije mogu da dovedu do abnormalnog rasta ćelija, što je osnovni mehanizam razvoja raka. Uz to, ove hemikalije ometaju procese popravke DNK, što dodatno povećava šanse za akumulaciju mutacija koje vode ka malignitetu.

Imuni sistem i hronična upala

Pušenje slabi imuni sistem, što otežava telu da se bori protiv abnormalnih ćelija i infekcija. Hronična upala izazvana iritacijom zidova bešike hemikalijama iz duvanskog dima, takođe, može da doprinese razvoju raka. Ćelije pod zapaljenjem su podložnije genetičkim mutacijama, što povećava rizik od malignih promena.

 

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*