“Zavičajni dani” i ovog vikenda u Subotici

SUBOTICA –

Akcijom dobrovoljnog davalaštva krvi, koja će biti održana 11. septembra pre podne u atrijumu hotela “Galerija”, u Subotici se i ovoga vikenda nastavlja manifestacija “Zavičajni dani” čiji je cilj očuvanje srpske kulture, tradicije, duhovnosti i humanosti.

Dvanaestogodišnja Ena Gogić, vokalna solistkinja grupe „Čuperak“ iz Kikinde, bila je među brojnim mladim talentima koji su nastupili pred publikom u Subotici na manifestaciji „Zavičajni dani“.

zavicajni, dani, 3

Izvor: RTV(Rada Stajić)

“Svaku pesmu volim, a publika od mojih pesama najviše voli moju prvu pesmu koja se zove „Ena“, baš kao i ja. Pesma govori kako sam ja Ena i kako je moja scena. Svugde gde sam nastupala, pa i na “Zavičajnim danima” u Subotici, najviše se svidela publici”, rekla nam je mlada Ena Gogić, vokalna solistkinja grupe „Čuperak“ iz Kikinde.

U Kulturno-umetničkom programu koji je odražan u okviru „Zavičajnih dana“ učestvovala je i grupa „Fenečki biseri“ iz Jakova kojoj je dodeljena povelja za izuzetan doprinos razvoju i očuvanju srpske kulturne baštine.

“Naša grupa je nastala 2017. godine i od tada sviramo “Slobo Božije”. Najviše izvodimo pesme sa Kosova. Pored toga, imamo i humanitarnu organizaciju pod nazivom “Na dar smo dobili, na dar i dajemo”. Organizujemo humanitarne koncerte i pomažemo deci na Kosmetu”, rekao je Nenad Anastasijević iz grupe “Fenečki biseri” iz Jakova.

Na manifestaciji koja je, uz podršku grada, Pokrajine i Republike, po 8. put održana u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, učestvovali su i omiljeni dečji pesnici i književnici.

“Ovo je jedinstven način da kroz ono najlepše u srpskoj kulturi pokažemo ko smo mi zapravo, kakvo nasleđe imamo i šta smo dužni da ostavimo budućim pokolenjima”, poručio je Tode Nikoletić, dečji pesnik.

To mišljenje deli i srpski književnik Nenad Grujičić.

“Sudbinska odrednica me je dovela u Suboticu gde “Zavičajni dani” predstavljaju reprezentativan vid afirmacije srpskog krajiškog narodnog blaga i uopšte kulturnih vrednosti koje baštini ta populacija”, rekao je književnik Nenad Grujičić.

“Zavičajne dane” je i ovoga puta organizovao Savez srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

“Cilj ove manifestacije je očuvanje srpske kulture, tradicije i običaja, a mi se nadamo da to radimo sve bolje iz godine u godinu i da ćemo tako nastaviti i u budućnosti. Bogat kulturno-umetnički program bio je pripremljen za sve uzraste i sve generacije, počev od dece pa do najstarijih”, rekao je Ljubo Kilibarda iz Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga.

Pored izvođača etno muzike, nastupa foklornih grupa i promocija knjiga, organizovana je i akcija dobrovoljnog prikupljanja krvi, a 18. septembra biće održana i sportska takmičenja čime će „Zavičajni dani“ zaslužno poneti epitet manifestacije koja objedinjuje svo bogatstvo srpske kulture, tradicije, duhovnosti i humanosti.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*