Završen 8. Novi tvrđava teatar u Čortanovcima

U Vili Stanković u Čortanovcima uručenjem nagrada i drugim izvođenjem predstave „Život se sa mnom mnogo poigrao“ sinoć je završeno osmo izdanje ambijentalnog pozorišnog festivala Novi tvrđava teatar.
f
Foto: S. Doroški

Ovogodišnji žiri Laslo Blašković, književnik, prof. dr Ivana Đurić Paunović, književni prevodilac i Jovana Balašević, glumica, nagradu za najbolju predstavu dodelio je ostvarenju „Jugoslavija, moja dežela“ po tekstu Gorana Vojnovića u režiji Marka Misirače, koje je rađeno u koprodukciji Gledališča Koper (Slovenija) i Pozorišta iz Prijedora (Republika Srpska, BiH).

Po oceni žirija, veliki je rizik ispričati već mnogo puta ispričanu priču, ali kad se sve kockice sklope, i kad su svi akteri u građenju predstave tom riziku dorasli, onda publika ima priliku da joj se prepusti. Zahvaljujući fantastičnoj glumi i skladu igre čitavog ansambla, nadmoćnoj režiji i uigranosti koja donosi dodatnu sigurnost za igru u trenutku, publika je imala priliku da doživi nešto što se i ne dešava toliko često: da diše kao jedno s predstavom. Nagrada za režiju pripala je Ištvanu Albu za predstavu „Nesrećni“ Pozorišta Figura studio, Georgeni (Rumunija).

Najboljim ženskim ulogama proglašena su ostvarenja glumica SNP Sanje Ristić Krajnov, za lik Nine i Gordane Đurđević Dimić za lik Vere u predstavi „Život se sa mnom mnogo poigrao“ po romanju Davida Grosmana u režiji Dina Mustrafića i produkciji Novog tvrđava teatra. Izuzetno nadahnutom igrom, sa zahtevnim elementima u savladavanju kako fizičkog tako i mentalnog prostora, Sanja Ristić Krajnov stvara sliku jedne sudbine koja je uvek korak ispred svoje „vlasnice“, u kojoj je praznina ogoljena do srži, a s njom i bol koji nepogrešivo možemo osetiti dok prolazimo kroz sve faze njenog ulaska u zaborav. Ekspresivnost u komičkom ali i tragičkom izrazu Gordane Đurđević Dimić podiže igru u predstavi na nivo koji podrazumeva nespojivo: lakoću i tegobnost, surovost i nežnost, borbu i predaju. Smejemo se dok nam je u isto vreme na licu grč. Takav efekat može postići samo veoma posvećen znalac svog posla, naveo je žiri.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Boris Šavija za lik Nedeljka u predstavi „Jugoslavija, moja dežela“ i Hayi Nenad Maričić za lik Zdravka u predstavi „Berači snova“ Vladimira Đurđevića u režiji Božidara Đurovića i izvođenju beogradskog Zvezdara teatra. Specijalna nagrada za režiju pripala je Gabrijeli Crnković za predstavu „Ostajem ostati“, zasnovanu na fragmentima književnih materijala i vlastitih dokumentarnih priča glumaca, u samostalnoj produkciji grupe novosadskih glumaca.

Novi tvrđava teatar je ove godine ustanovio novu glumačku nagrada koja će nositi ime nedavno preminulog glumca Milana Gutovića. On je tri puta igrao u predstavama koje su gostovale na ovom festivalu.  Prvi laureat ove nagrade je Biljana Đurović za ulogu Ivanke u predstavi „Berači snova“ Zvezdra teatra.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*