Završena rasprava o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, večeras glasanje

Završena rasprava o Predlogu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, večeras glasanje 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Poslanici Skupštine Srbije završili su razmatranje Predloga zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a kako je ranije najavljeno, oni će se o predloženom zakonu izjašnjavati večeras, posle postavljanja pitanja Vladi Srbije.

Predsednik poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara Balint Pastor najavio je da će poslanici SVM podržati Predlog zakona.

On je naveo da je predloženi zakon potpuno u skladu sa rešenjima iz uporednog prava, sa međunarodnom praksom i sa rešenjima koja se primenjuju u većini zemalja Evrope i sveta.

Pastor je predložio da se razmotri izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kada je u pitanju uvođenje samodoprinosa.

On je rekao da je u naselju Pačir, u opštini Bačka Topola, nedavno bilo neuspešno izjašnjavanje građana o uvođenju samodoprinosa “zbog traženja kvoruma”.

“Ukoliko menjamo Zakon o referendumu i ukoliko neće trebati 50 odsto za izjašnjavanje građana za uspešan referendum o nekim, uslovno rečeno, državnim pitanjima, onda mislim da je nelogično da se traži 50 odsto za lokalne teme, za uvođenje samodoprinosa u određena naseljena mesta”, rekao je Pastor.

Poslanik Jedinstvene Srbije (JS) Života Starčević rekao je da je ta stranka “za Srbiju koja poštuje volju naroda” i najavio da će podržati Predloga zakona o referendumu.

Samostalni poslanik Vladan Glišić rekao je da postoji dosta dobrih strana predloženog zakona, a kao primer je naveo da je dobra stvar “što je na neki način otvorena mogućnost da se referendum i narodna inicijativa vrate u naš politički pravni sistem”.

“Ono zbog čega imam primedbe na ovaj zakon pre svega je to što sve što radimo često radimo pod pritiskom iz Evropske unije”, rekao je Glišić.

On je ocenio da je Venecijanska komisija davno izgubila moralni kredibilitet da nastupa kao zaštinik demokratije i naveo da su se “vrlo blago, ili se uopšte nisu izjašnjavali, kada je prekršena referendumska volja naroda u Severnoj Makedoniji i kada je dozvoljeno da Crna Gora uđe u NATO bez referenduma”.

Obradović: Nikad bolji predlog Zakona o referendumu, opozicija želi da ga zloupotrebi

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović odbacila je danas kritike na Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi i rekla da se njime suštinski unapređuje pravni okvir za referendumsko izjašnjavanje.

Ministarka je poslanicima Skupštine Srbije kazala da nikad nije postojao bolji predlog, ali da opozicija želi da ga zloupotrebi jer je u toku zauzimanje položaja pred predstojeće izbore, a opozicija, kako je ocenila „ima teškoće u organizaciji“.

„Svi žele da se istaknu time što će napasti na prvom mestu Aleksandra Vučića koji ima autoritet i rejting koji je teško dostići. Kako da gradjani čuju za vas – tako što napadate Vučića. Ali onda ide teži deo, da ubedite gradjane da je vaša politička ideja ona zbog koje treba da glasaju za vas“, rekla je Obradović.

Ona je dodala da je raduje uvođenje pojma referendumske kampanje jer svi koji tvrde da ova vlast ima neku zlu nameru i da „želi da provuče neke teme na mala vrata“, sad imaju priliku da za dva meseca kampanje ubede da ono što vladajuća većina promoviše nije dobro.

Kritikovala je i one ljude koji, kako je rekla, žele proteste i blokade auto – puta, ocenivši da oni maltretiraju gradjane.

Obrazlažući sam zakonski predlog poslanicima, Obradović je rekla da je sprovedeno dva kruga konsultacija i pribavljeno mišljenja nevladinog sektora i Venecijanske komisije

„U prethodnom periodu jedno od najviše komentarisanih pitanja bilo je izostajanje cenzusa za uspeh referenduma. Ovakva odredba postoji u važećem zakonu i predvidja uslov da je za uspeh referenduma potrebno da je na referendumu glasalo više od polovine upisanih birača. Ova odredba je primenjenja posle poslednjeg održanog referendumaza potvrdjivanje Ustava Srbije 28. i 29. oktobra 2006. godine. Proglašenjem novog Ustava ova odredba se smatra neustavnom“, rekla je ministarka u Skupštini.

Obradović je dodala da je Venecijanska komisija u svom mišljenju iz 2007. godine preporučila da se „ovaj zakon usvoji kako bi bio u skladu sa Ustavom, tako da će sada za uspeh referenduma biti dovoljna većina izašlih birača“.

Referendum, kako je istakla Obradović, može biti republički, pokrajinski ili lokalni, raspisan na celoj ili na delu teritorije, može biti obavezan ili fakultativan, raspisan za prethodno ili naknadno izjašnjavanje.

„Prema vrsti akta referendum može biti ustavotovrni, zakonodavni ili upravni. Može biti i savetodavnog karaktera, radi prikupljanja mišljenja gradjana, pri čemu on koji niji obavezujuć“, rekla je ministarka.

Kada je reč o narodnoj inicijativi, Obradović je rekla da zakon propisuje da 30.000 potpisa gradjana treba da bude overeno i da overa svakog potpisa košta 40 dinara, ali je naglasila da se potpisi mogu skupiti i elektronski kada nije potrebna overa ni plaćanje, što će biti naknadno uredjeno uredbom.

Ona je odbacila kritike da će novac biti prepreka bilo kojoj inicijativi i izrazila nadu da će se u toku dana još govoriti o „raznim lažima koje se serviraju građanima“.

Predlogom zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kako je ranije saopštila Vlada Srbije, otklanjaju se nedostaci niza rešenja iz važećeg zakona zbog kojih su gradjani retko koristili te institute u praksi.

Predložena rešenja omogućiće građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

„Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna uskladjivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uredjivanja svih vrsta referenduma predvidjenih Ustavom“, saopšteno je iz Vlade.

Navedeno je i da se rešenja predviđena Predlogom zakona zasnivaju na preporukama Saveta Evrope iz „Revidiranog kodeksa dobre prakse u oblasti referenduma“ iz oktobra 2020. godine.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić više puta je potvrdio da će parlament do kraja meseca usvojiti izmene zakona o referendumu, kako bi se 16. januara naredne godine sproveo referendum o promeni Ustava u delu o pravosuđu.

Poslanici pitali o vojsci, nasilju u porodici, opoziciji

Poslanici Skupštine Srbije su i ovog četvrtka iskoristili pravo da na početku sednice postavljaju pitanja nadležnima, a teme su bile vojska, nasilje prema ženama, opozicija.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Milija Miletić pitao je da li će profesionalni vojnici moći da očekuju sigurnu penziju sa beneficirnim stažom, s obzirom na to da neki i decenijama potpisuju ugovor na po tri godine.

Miletić je rekao da vojnici koji su svakog trenutka spremni da se bore za zemlju, ne mogu da podignu stambene kredite jer „rade po ugovoru“ i nemaju stalni posao.

Poslanica SPS-a Snežana Paunović podsetila je da je danas dan borbe protiv nasilja prema ženama i iznela podatke da svaka treća žena trpi neku vrstu nasilja.

„U poslednjih deset godina 340 žena u Srbiji ubili su njihovi partneri, 22 prošle godine, a 11 žena ubijeno je u prvih šest meseci ove godine“ rekla je Paunović.

Ona je skrenula pažnju i na poštovanje prava osoba sa invaliditetom i pitala kada se očekuje donošenje zakona o socijalnim preduzećima koja bi zapošljavala ugrožene kategorije stanovništva.

Uglješa Mrdić sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ rekao je da su na snazi dve politike – za Srbiju i protiv, pri čemu je protiv „politika Dragana Đilasa i Dragana Šolaka“.

„Kako reaguju državne institucije na govor mržnje na ulici i poziv na blokadu Srbije i to kad se Vučić bori za Srbiju i sprema se da šalje zvaničnicima pismo o Kurtijevoj izjavi o ujedinjenju sa Albanijom i sastaje se sa Putinom“, pitao je Mrdić.

On je ponovio niz optužbi na račun opozicionih lidera i rekao da očekuje reakciju institucija.

„Najvažnija je volja naroda a volja narode je politika Aleksandra Vučića“, rekao je Mrdić i pozvao gradjane da glasaju u aprilu.

Nakon pitanja, u Skupštini Srbije zakletvu je položila nova narodna poslanica Amela Lukač Zoranić, koja je izabrana sa liste nedavno preminulog poslanika Muamera Zukorlića.

 

 

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*