Zbog nedostatka zaštitne opreme Španija prva u svetu po broju zaraženih zdravstvenih radnika

(Фото EPA-EFE/PacoSantamaria)

Na početku, kada je stigao pacijent sa velikom sumnjom na koronavirus, obavestili su nas da ćemo morati da se štitimo samo maskama sa vazdušnim filterom. Ubrzo smo otkrili da takve maske nisu dostupne u bolnici što je značilo da ćemo morati da lečimo i negujemo obolele od koronavirusa zaštićeni jedino hirurškim maskama koje ne pružaju stvarnu zaštitu

(Foto EPA-EFE/PacoSantamaria)

Španiji je od koronavirusa obolelo 232.500 osoba od čega je više od 50.500 zdravstvenih radnika i to je zemlja sa najviše zaraženih lekara i medicinskih sestara na svetu. Gotovo tri meseca zdravstveni radnici su se suočavali sa nedostatkom zdravstvene opreme i prepunim odeljenjima, a pošto je tek nedavno počelo testiranje na koronavirus novim PCR testovima broj inficiranih bi mogao biti i veći.

„Nikada se nismo osetili tako ranjivim”, kaže 26-godišnji Karlos Toribio sa odeljenja opšte hirurgije u madridskoj bolnici La Paz.

Na njegovom odeljenju je 13 hirurga bilo pozitivno na kovid-19 od ukupno 40 hirurga koji rade tamo. Slična je situacija među specijalizantima na drugim odeljenjima.

„Bojim se da će u trenutku dok ovo čitate broj obolelih zdravstvenih radnika dodatno porasti”, dodaje.

Za mlade lekare na prvoj liniji, poput Karlosa koji godinu dana radi u ovoj bolnici, to je bilo veliko iskušenje. Zovu ih herojima, a svako veče im milioni stanovnika tapšu sa balkona i prozora. Kada se pojavio koronavirus 25. februara prekinuli su sve operacije i počeli da leče obolele od kovida-19.

„Na početku, kada je stigao pacijent sa velikom sumnjom na koronavirus, obavestili su nas da ćemo morati da se štitimo samo maskama sa vazdušnim filterom. Ubrzo smo otkrili da takve maske nisu dostupne u bolnici, što je značilo da ćemo morati da lečimo i negujemo obolele od koronavirusa, kao i one za koje se sumnja da ga imaju, zaštićeni jedino hirurškim maskama koje ne pružaju stvarnu zaštitu”, priča Karlos Toribio.

Situacija se od tada promenila na bolje. Stigla je zaštitna oprema uvezena iz inostranstva ili proizvedena u novim domaćim pogonima.

„Sada je sve mnogo bolje, na početku je bila ludnica”, napominje Karlos.

                                                                                               (Foto EPA-EFE/LUIS TEJIDO)

Ista je situacija i sa drugim bolnicama. Niko nije očekivao da bi u tako kratkom roku moglo doći toliko puno pacijenata obolelih od kovida-19.

„Glavna preokupacija nam je bila hoće li kapacitet bolnice to moći da podnese, posebno na odeljenju intenzivne nege, i hoćemo li imati dovoljan broj respiratora. Bojali smo se za pacijente, lični strah od zaraze ostao je u drugom planu”, kaže 30-godišnja lekarka koja je želela da ostane anonimna.

U njenoj, Univerzitetskoj bolnici Princeza u Madridu, obolelo je blizu 20 odsto kolega.

„Svi su srećom imali lakšu kliničku sliku”, napominje.

Od ukupnog broja obolelih u Španiji 22 odsto su zdravstveni radnici. U Italiji je deset odsto, u Kini 3,8, a u Sjedinjenim Američkim Državana tri odsto, podatak je Evropskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardiji, iz koje je virus počeo da se širi Evropom, stopa je 20 odsto.

„Nismo imali zaštitne maske, a kada su stigle mnoge su bile neispravne. Nije bilo ni testova na koronavirus. U takvim uslovima se ne može lečiti od ove epidemije”, saopštilo je špansko udruženje lekara.

Sindikat madridskih lekara pokrenuo je prošlog meseca sudsku tužbu protiv španskog ministra zdravlja Salvadora Ilje i regionalnog zvaničnika za zdravstvo Enrikea Ruiza Eskudera zbog ugrožavanja života.

„Alarmantno je kako nisu preventivno reagovali niti dostavili potrebnu zaštitnu opremu. Zbog toga su hiljade zdravstvenih radnika obolele sa tužnim posledicama. Društvo je prepoznalo u kakvim uslovima radi medicinsko osoblje pa ih nazivaju herojima. Njihov rad i napor nesrazmerni su onome vladajućih političara”, poručio je sindikat.

                                                                                             Barseloneta, plaža u Barseloni (Foto Beta/AP)

Od posledica koronavirusa preminulo je 76 lekara i medicinskih sestara.

„Priznajem da je mnogo nas koji smo se bojali da idemo na posao, ali ne postoji druga mogućnost nego da se borimo protiv ove krize što snažnije možemo. Virus nam neće dati predaha i jedino što sada možemo je da nastavimo da radimo naporno”, kaže Karlos.

Najviše zaraženih je u Kataloniji i Madridu, dvema pokrajinama najteže pogođenim virusom.

„Znam da ću se verovatno i ja zaraziti, ako već nisam. Ali moja glavna briga nije moje lično zdravlje nego strah da ne prenesem virus nekom pacijentu koji je ranjiviji na virus od mene. Svestan sam da je ovo možda samo početak, a da bi najgore tek moglo doći”, dodaje Karlos čija osnovna mesečna plata iznosi 920 evra. Nema plaćeni dodatak zbog izloženosti u lečenju koronavirusa.

Zdravstveni radnici upozoravaju, piše Jutarnji list, kako bi mogao uslediti novi talas bolesti.

Profesionalni fudbaleri bez simptoma prvi su testirani PCR testovima, koji se smatraju verodostojnijim od brzih testova, kako bi mogli da se vrate treninzima. Tek nakon njih je počelo testiranje zdravstvenih radnika koji leče obolele od koronavirusa.

U nekim bolnicama su obavljena testiranja PCR testovima, a Karlos još uvek čeka na testiranje u bolnici La Paz.

„Mnogo je faktora koji su nas doveli u ovu situaciju, a jedan od glavnih je oštar rez u budžetu za javno zdrastvo proteklih godina. Zbog toga smo nespremni dočekali ovu situaciju i iz dana u dan moramo da se prilagođavamo novonastalim okolnostima”, kaže Karlos.

                                                                                            Protesti protiv aktuelne vlasti (Foto Beta/AP)

Ministar zdravlja Salvador Ilja tvrdi da je „vlada uradila sve moguće da zdravstveni radnici dobiju zaštitnu opremu”. Predsednik leve koalicijske vlade Pablo Iglesias tvrdi da je za nedostatak opreme kriva prethodna konzervativna vlada koja je upravljala zemljom od decembra 2011. do juna 2018. godine sprovodeći mere štednje.

„Oni su ostavili lekare i zdravstvene radnike sa malim platama i lošim uslovima rada”, poručio je Iglesias.

Od leta 2018. su na vlasti socijalisti kojima se pre četiri meseca priključila Iglesiasova stranka Podemos. Neki stanovnici Madrida i drugih gradova svake večeri izlaze na balkone i ulice i metalnim kašikama udaraju o lonce protestujući protiv aktuelne vlade i tražeći njen ostavku. Desničarska opozicija kritikuje vladu zbog upravljanja krizom smatrajući je odgovornom za ovu situaciju.

Dnevna stopa širenja zadaze u Španiji je već danima ispod 0,5 odsto pa vlada u pokušaju da spasi posrnulu ekonomiju polako popušta stroge mere. U Madridu i Barseloni stanovnici smeju sat vremena da šetaju ili se individualno bave sportom, ali s obzirom da se hiljade nalaze na ulicama policija ne može da ih kontroliše. Na svakoj osobi je odgovornost za vlastito ponašanje, ali neki se ne pridržavaju udaljenosti od drugih osoba na ulici.

IZVOR:POLITIKA

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*