Zbog pet nevraćenih knjiga izvršitelji traže 90 hiljada dinara

Foto: 021.rs, ilustracija

N. S. iz Beograda je nedavno dobila presudu Prvog osnovnog suda, po tužbi Biblioteke grada Beograda, da mora da plati gotovo 90.000 dinara jer pre osam godina, kao srednjoškolka, nije biblioteci vratila pet knjiga, čija je ukupna vrednost procenjena na 6.831 dinar.

Foto: 021.rs, ilustracija
Sudski troškovi iznose još 53.000, pečat 6.000 dinara, a na „ceh“ se dodaje i 10 dinara po danu kao kazna za prekoračenje roka za vraćanje knjiga, što je još 3.600 po godini, od marta 2012. godine, pišu Novosti.
Za ovu odluku, za koju se ispostavilo da je doneta još 2017. godine, saznala je sasvim slučajno u banci, kada je otišla da zatvori račun koji je otvorila na zahtev omladinske zadruge, ali ga nikada nije koristila. Tom prilikom službenica joj je saopštila da je račun u blokadi.
Nisam znala da me je Biblioteka tužila, niko me nije obavestio, a imali su moj broj. Kada sam se raspitala kod izvršitelja, kojem je dodeljen moj predmet, a čije sam ime takođe saznala u banci, o čemu je reč, jer nisam mogla ni da pretpostavim zašto je račun blokiran, ispostavilo se da su pozivi za dva ročišta stizali na adresu na kojoj ne živimo. Ta kuća je odavno srušena, još 2008. godine“, objašnjava N. S. za Novosti.
U presudi se navodi da se radi naplate svih troškova određuje izvršenje popisom, procenom i prodajom pokretnih stvari dužnika. Međutim, N. S. je nezaposlena i nema imovine na svoje ime.
Prema rečima izvršiteljke Svetlane Manić, kojoj je dodeljen predmet N. S. u postupku izvršenja, određeno je oduzimanje knjiga od dužnika, ali on nije pronađen na adresi na kojoj je prijavljen.
„Proverom imovine dužnika pronađen je samo račun kod banke, pa je određeno sprovođenje na novčanim sredstvima na računu. Terenskom proverom adrese od strane policijske stanice utvrđeno je da je dužnik prijavljen na nepostojećoj adresi i da tu ne postoji stambeni objekat“, rekla je Manić za Novosti.
Jedina olakšica koju zakon omogućava N. S. jeste da dug plati na rate. Kako je potvrđeno za Novosti, u momentu kada je pokrenut postupak izvršenja on može da traje sve dok se dužnik ne zaposli i ne zaradi novac da vrati dug.
Kako Novosti saznaju u Advokatskoj komori Beograda, sve je više slučajeva izvršenja koja stižu građanima od pre deset ili više godina. Posebna pikanterija je presuda zbog navodno neplaćenog telefonskog računa iz 2007. godine, za koji dužnik više i ne može da dokaže da je izmirio dugovanje, jer nije sačuvao tu uplatnicu. Njemu su ukupni troškovi porasli na 80.000 dinara.
Autor: Novosti

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*