ZBOG “RATA” MEĐU PREVOZNICIMA: Taksi ukinuo popust

Odlukom lokalne samouprave Vršca poskupela gradska vožnja. Kilometar vožnje za putnike biće skuplji 13 dinara

Odlukom lokalne samouprave, cene taksi usluga u Vršcu poskupeće sredinom naredne sedmice, dok je, istovremeno, svim taksistima izričito zabranjeno da mušterijama daju bilo kakve popuste. Time je, preko leđa građana, koji će ubuduće plaćati skuplju gradsku vožnju, regulisan višemesečni haos u toj delatnosti, koji je nastao upravo zbog „rata“ popustima.

Naime, zbog velike konkurencije i borbe za mušterije, gotovo svi prevoznici su davali popuste od 20 odsto na svaku vožnju, što je, međutim, ugrožavalo poslovanje većine. Naročito su na udaru bili oni koji su povezani radio-stanicama, jer imaju veće troškove. Neki su snižavali cene i za 30 odsto. Zato je većina taksista zajedničkom molbom tražila od lokalne samouprave da definiše fiksni cenovnik, od kog se neće smeti odstupati.

– U Vršcu su registrovana 32 pravna subjekta, koja za obavljanje taksi delatnosti koriste ukupno 60 vozila, a molbu je potpisao 21 preduzetnik. To je dve trećine taksista, što opravdava odluku, koju su doneli Gradsko veće i odbornici – kratko je za „Novosti“ rekao Bosiljko Donevski, načelnik odeljenja za komunalne delatnosti.

REGISTRACIJA
TAKSISTI traže od lokalne samouprave i da poveća kontrolu neregistrovanih taksi vozila, te da im oduzmu tablice, dok ne ispune obavezu registracije vozila na TH tablice.
Cena starta će ubuduće koštati 70 dinara, umesto dosadašnjih 60, dok je svaki pređeni kilometar u prvoj tarifi (vožnja radnim danima od 6 do 22 časa) sa 62 dinara povećan na 75.

– Stari cenovnik je ustanovljen 2012. godine, od kada je cena goriva znatno poskupela. Bilo je neophodno da se on izmeni. Takođe, zabrana davanja popusta će omogućiti ravnopravnost i lojalnu konkurenciju – obrazlažu potpisnici molbe.

Ostali taksisti, pak, smatraju da je ujdurma bespotrebna, te da su svi mogli nesmetano da rade i po starom, jer su u ovom „ratu“ stradali samo putnici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*