Zbog vređanja pripadnika OS BiH srpske nacionalnosti nadležni organi pokrenuli istragu

Foto: RTRS
Iz Ministarstva odbrane u Savetu ministara potvrđeno je da su nadležni organi Oružanih snaga BiH, odmah po prijavi dvoje kandidata na obuci u kasarni u Pazariću u kod Sarajeva, pokrenuli proceduru radi provere navoda o vređanjima Srba na nacionalnoj osnove i rešavanja ovog slučaja, te da će eventualne dalje mere biti preduzete na osnovu činjenica utvrđenih unutrašnjom istragom.

Procedura je pokrenuta u skladu sa Pravilnikom o vojnoj disciplini i disciplinskom postupku u Oružanim snagama, saopšteno je iz Ministarstva odbrane u Savetu ministara, povodom navoda da je u Centru za osnovnu obuku Oružanih snaga BiH u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću bilo vređanjima i maltertiranja na nacionalnoj osnovi Srba, kandidata na vojničkoj obuci.

Iz Ministarstva uveravaju da se „sve aktivnosti realizuju se u okviru komandovanja i kontrole, te u skladu sa propisanim procedurama“.

U saopštenju se ističe da će, na osnovu činjenica do kojih se dođe unutrašnjom istragom, Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH preduzeti dalje mere u skladu sa propisima i procedurama, o čemu će javnost biti blagovremeno upoznata.

– Standardi ponašanja u Oružanim snagama BiH zahtevaju od vojnih lica, kadeta i kandidata na obuci, da se ponašaju u skladu sa propisima definisanim u Zakonu o odbrani, Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH, etičkom kodeksu ponašanja pripadnika Oružanih snaga i drugih važećih propisa, te su u obavezi da se primenjuju na svim lokacijama Oružanih snaga BiH, pa tako i u Centru za osnovnu obuku u Pazariću – napominju iz Ministarstva.

Zamenik ministra odbrane u Savjetu ministara Mirko Okolić izjavio je sinoć Srni da se ispituje slučaj maltretiranja i vređanja pripadnika Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti u kasarni „Zaim Imamović“ u Pazariću kod Sarajeva i da očekuje da za sedam dana bude obelodanjeno šta se tu dešavalo.

Podsjećamo, RTRS-u je iz više izvora potvrđeno da su pripadnici Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti ovoj kasarni izloženi maltretiranju i vređanju na nacionalnoj osnovi.

 

 

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*