Zečević: Nema pravnog osnova za članstvo Kosova u SE

BEOGRAD: Takozvano Kosovo nema pravnog osnova da postane član Saveta Evrope, jer nije priznato kao država u Ujedinjenim nacijama i nije prostor na kome se poštuje pravna država i ljudska prava, kaže za Tanjug Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.
Tanjug/ D. Goll, ilustracija
Foto: Tanjug/ D. Goll, ilustracija

Međutim, ukazuje, članstvo u toj insituciji je više stvar „političke procene“ i hoće li tzv. Kosovo postati njen član zavisiće od toga da li će imati dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara spoljnih poslova.

Zečević naglašava da gledajući objektivno pravne uslove, njihova kandidatura ne bi trebalo ni da se uzme u razmatranje.

„Ako gledamo objektivno pravne uslove koje bi oni trebalo da ispune, nisu ih ispunili. Pre svega, da bi postali član Saveta Evrope trebalo bi da budu država, a država je neko ko je priznat od UN. Drugi formalno pravni problem koji imaju jeste da bi postali član morate da poštujete pravnu državu i ljudska prava“, objašnjava Zečević za Tanjug.

Podseća da Priština godinama ne poštuje prava srpske nacionalne manjine i Srpske pravoslavne crkve (SPC), a što se, dodaje, pravosuđa tiče i tu kriše svoj pravni poredak.

Tu je naveo primer poslanika Srpske liste u kosovskom parlamentu Ivana Todosijevića koji je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave da je masakr u Račku izmišljen.

„Oni su u tom slučaju prekršili svoj pravni poredak, gde su trebale da mu sude srpske sudije, a oni su to uradili u Prištini sa većim albanskim sudijama“, rekao je Zečević.

Na osnovu tih pravnih elemenata, naglašava Zečević, tzv. Kosovo ne bi smelo da postane član Saveta Evrope.

Međutim, Savet Evrope je za razliku od Evropske Unije, kaže Zečević, „labava“ međunarodna organizacija u kojoj se pristupa na osnovu „političkih procena“.

Da bi bili primljeni potreban je dvotrećinska podrška svih ministara Komiteta ministara Saveta Evrope, a Zečević navodi da nije siguran da li Priština u ovom trenutku ima tu podršku.

Podseća da su članice Saveta Evrope i Rusija, Srbija, kao i ostale evropske zemlje koje nisu priznale tzv. Kosovo, a dodaje i da Vašington u poslednje vreme ima primedbe na to što Kosovo ne poštuje sporazume koje je potpisalo, među kojima je i Vašingtonski.

„Imajući u vidu sve ove okolnosti, ne znam da li će oni imati političku podršku za to, ali ako govorimo o tome da bi im zapadne zemlje dale snažnu političku podršku, onda bi imalo osnova, iako pravnog osnova nema da postanu član Saveta Evrope“, naglasio je Zečević.

Uveren je da će Srbija pokušati sa spreči članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope tako što će se boriti da okupi što vše država koje su protiv.

Na pitanje da objasni šta bi značilo ukoliko bi tzv. Kosovo postalo član Saveta Evrope, Zečević odgovara da bi se oni u evropskim okvirima posmatrali kao „država koja poštuje ljudska prava i koja ima demokratski pravni poredak“.

„Njihov prestiž bi malo porastao u evropskoj javnosti, kao država koja se zalaže za pravnu državu i poštovanje ljudski prava, iako je tzv. Kosovo daleko od toga“, objašnjava Zečević.

Nešto teže je tzv. Kosovu da postane član Interpola i Uneska, a Zečević objašnjava da je za članstvo u tim institucijama potrebna jača većina ili jednoglasna odluka.

„Priština to nema, jer su to svetske organizacije u kojima ima mnogo država koje ne priznaju Kosovo. Prema tome, Srbiji je tu lakše da sakupi većinu nego u ovim evropskim okvirima gde ima veliki broj država koje su priznale Kosovo“, zaključio je Zečević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*