Zečević za RTS: Kurtijev cilj je ujedinjenje sa Albanijom

Na Kosovu i Metohiji je prisutan agresivan albanski nacionalizam koji pokušava da etnički očisti KiM i da ga pripoji Albaniji, navodi za RTS Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

Slobodan Zečević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je krajnji cilj premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija – ujedinjenje sa Albanijom.

„Aljbin Kurti je doveo novu garnituru političara koji govore ono što Albanci govore decenijama – njima je cilj da se ujedine sa Albanijom, njima nije krajnji cilj nezavisno Kosovo. Nezavisno Kosovo im je samo jedna etapa ka ujedinjenju sa Albanijom“, navodi Zečević.

Dodaje da je u južnoj srpskoj pokrajini prisutan agresivan albanski nacionalizam decenijama i da najnoviji napadi to potvrđuju.

„Oni su praktično očistili dobar deo Kosova i Metohije  i dalje nastavljaju sa tim. Pre nekoliko dana napali su dva mladića srpske nacionalnosti u severnom delu Kosovske MitroviceZatim hoće da vode postupke iprotiv sveštenika Srpske pravoslavne crkve – igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića zbog navodnih ratnih zločina„, navodi Zečević.

Objašnjava da je identitet i opstanak srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i da su se iz tog razloga obrušili na sveštenike i svetinje.

„Oni shvataju da je praktično identitet srpskog naroda vezan za Srpsku pravoslavnu crkvu i uopšte opstanak srpskog naroda na nekom prostoru vezan je za SPC i onda su se obrušili na sveštenike i svetinje“, ocenjuje Zečević.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*