Zelene obveznice potvrda posvećenosti ekološkim projektima

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović izjavila je danas da je emitovanje prve zelene evroobveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od milijardu evra namenjenih za ekološke projekte, pokazatelj da je Srbija posvećena ulaganjima u zaštitu životne sredine i ispunjavanju ciljeva Zelene agende.

Vujović je navela da će sredstva od izdatih obveznica biti upotrebljena za finansiranje i refinansiranje kapitalnih zelenih projekata, kao što su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i vode za piće, izgradnja kanalizacione mreže i prikupljanje, prerada i reciklaža otpada.

Takođe, kako je rekla, ova sredstva će biti uložena u obnovljive izvore energije, očuvanje biodiverziteta, prevenciju zagađenja i druge projekte važne za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana.

Ministarka je podsetila na to da je ekologija jedan od glavnih prioriteta Vlade, dodavši da je Srbija prva zemlja u regionu koja je na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala zelene evroobveznice i time obezbedila finansiranje ekoloških projekata po veoma povoljnim uslovima.

Ovo je velika stvar za Srbiju jer investicijama u zaštitu životne sredine, osim što rešavamo višedecenijske probleme u našoj zemlji, osiguravamo i čistiju budućnost za buduće generacije, rekla je Vujović.

Ona je ukazala na to da je budžet resornog ministarstva ove godine već uvećan za četiri milijarde dinara, naglasivši da je obezbeđivanje dodatnih sredstava za ekološke projekte na međunarodnom tržištu potvrda najvećih ulaganja do sada u tu oblast.

Zelene obveznice potvrda posvećenosti ekološkim projektima

Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*