„Zeleni pasoš“ Austrije ne priznaje rusku i kinesku vakcinu

BEČ –

Ministarstvo zdravlja Austrija pojasnilo je da osobe koje su se vakcinisale u inostranstvu ruskom ili kineskom vakcinom protiv korona virusa, neće biti tretirane kao vakcinisane, odnosno neće moći bez negativnog testa da koriste usluge ugostiteljskih usluga, hotela, frizera…

U „zeleni pasoš“, koji Austrija uvodi kao „ulaznicu“ za ugostiteljske objekte, bazene i hotele, neće moći da se unesu vakcine koje nisu odobrene od Evropske agencije za lekove (EMA), a to su ruski „Sputnjik Ve“ i kineski Sinofarm.

Svi koji su se vakcinisali u inostranstvu s tim vakcinama moraće da se testiraju pre korišćenja „sloboda“ koje će nastupiti popuštanjem mera od 19. maja, poručuje Ministarstvo.

austrija, saobracajna, policija

Izvor: YouTube printscreen – ilustracija

Takođe Ministarstvo ne savetuje licima vakcinisanih ruskim ili kineskim vakcinama, da se ponovo vakcinišu u Austriji.

Od sutra ponovo bez policijskog časa

U Austriji se od ponoći ukida noćni policijski čas u Austriji, koji je važio kao epidemiološka mera u borbi protiv korona virusa.

Ministarstvo zdravlja izdalo je uredbu u kojoj više nema policijskog časa.

U Austriji je od 3. novembra, uz izuzetak perioda oko Božića, bio na snazi policijski čas u vremenu od 20 do šest sati ujutro.

U tom periodu, građani su morali da borave u svoja četiri zida, i izlaze samo ako moraju na posao, u kupovinu, pružanja pomoći drugima, ili šetnje bez pratnje osoba drugog domaćinstva.

Ukidanje policijskog časa je priprema za veliko popuštanje mera koje će uslediti od srede, kada se ponovo otvaraju gastronomija, hoteli, kulturne institucije i sport.

Inače, u „zelenom pasošu“ naći će se dokaz o vakcinaciji, negativan test i dokaz o preležanom oboljenju od kovid-19.

„Kao dokaz o vakcinaciji važiće samo one vakcine odobrene od EMA, a to su vakcine Biontek-Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson&Džonson“, saopštilo je Ministarstvo.

Pošto je mnogo građana koji žive u Austriji iskoristilo mogućnost da se vakciniše u Austriji, ako su to učinili Sputnjikom ili Sinofarmom, kako je rečeno od strane Ministarstva, neće moći da te vakcine unesu u „zeleni pasoš“ i neće se tretirati kao vakcinisani, odnosno neće moći uživati prava vakcinisanih.

„Široka ponuda testiranja stoji na raspolaganju i ljudima koji su se dobrovoljno vakcinisali sa vakcinom koja nije odobrena u EU“, poručio je ministar zdravlja Volfgang Mikštajn u izjavi agenciji APA.

„Ne možemo preporučiti da se ti ljudi vakcinišu još jednom vakcinom odobrenom od EMA. Za tako nešto nema dovoljno naučnih podataka“, upozorio je Mikštajn.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*