Zelenski: S Makronom dug i sadržajan razgovor o ratu u Ukrajini

Izvor: EPA-EFE (UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER)
KIJEV –

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je imao „dug i sadržajan“ telefonski razgovor o ratu u toj zemlji sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

„Razgovarali smo o tome kako se odvijaju borbe, o operaciji spasavanja vojske iz Azovstalja i perspektivi pregovaračkog procesa. Pokrenuto je i pitanje snabdevanja Ukrajine gorivom“, objavio je Zelenski na Tviteru.

Takođe, kako je rekao ukrajinski lider, razgovarali su i o odbrambenoj podršci Francuske, pripremi šestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji, kao i mogućim načinima izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

„Imali smo suštinsku diskusiju o našoj aplikaciji za status kandidata za članstvo u EU“, dodao je Zelenski.

Makron: Intenziviraćemo isporuke oružja Ukrajini

Francuski predsednik rekao je danas u telefonskom razgovoru Volodimiru Zelenskom da će se isporuke oružja iz Francuske u Ukrajinu u narednim danima intenzivirati i da je Pariz spreman da odgovori na dodatne zahteve za pomoć, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi, Makron je rekao i da će zemlje članice Evropske unije razmatrati zahtev za prijem u članstvo Ukrajine na samitu u junu, prenosi Rojters.

On je ponovio ideju o stvaranju nove „političke zajednice“ izvan EU, kako bi se Ukrajina lakše integrisala.

Prethodno je Zelenski na Tviteru objavio da je sa Makronom pored ostalog razgovarao o apliciranju Ukrajine za status kandidata za članstvo u EU.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*