Zelenski traži sporazum o kompenzaciji, Rusija zavrnula gas Finskoj

Izvor: National Police Of Ukraine/Handout via REUTERS

Rat u Ukrajini ušao je u 87. dan. Finska državna energetska kompanija saopštila je da je Rusija prestala da je snabdeva prirodnim gasom. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je u petak uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

8.50 –Zelenski predlaže formalni sporazum o naknadi štete iz ruske imovine 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predložio je u petak uspostavljanje formalnog sporazuma sa savezničkim zemljama kako bi se obezbedila kompenzacija Rusije za štetu koju su njene snage izazvale tokom rata.

Zelenski, koji kaže da Rusija pokušava da uništi što je više moguće ukrajinske infrastrukture, rekao je da bi takav sporazum pokazao da će zemlje koje planiraju agresivne akcije morati da plate za svoje poteze.

„Pozivamo zemlje partnere da potpišu multilateralni sporazum i stvore mehanizam koji bi obezbedio da svako ko je pretrpeo štetu od ruskih akcija može dobiti nadoknadu za sve nastale gubitke“, rekao je on u svom onlajn obraćanju.

Prema njegovim rečima, prema takvom sporazumu u zemljama potpisnicama, ruska imovina i novac bi bili konfiskovani i usmereni u poseban kompenzacioni fond.

„To bi bilo pošteno. I Rusija bi osetila težinu svake rakete, svake bombe, svake granate koja je pala na nas“, rekao je Zelenski.

Kanada je prošlog meseca najavila da će promeniti svoj zakon o sankcijama kako bi omogućila konfiskaciju zaplenjene imovine i strane imovine pod sankcijama kao kompenzaciju za žrtve ili da pomogne obnovu strane zemlje od rata.

8.30 – Rusija prestala da snabdeva finsku prirodnim gasom

Finska državna energetska kompanija Gasum saopštila je da je Rusija prestala da je snabdeva prirodnim gasom.

„Za žaljenje je da će snabdevanje prirodnim gasom po našem ugovoru sada biti zaustavljeno“, rekao je generalni direktor Gasuma.

Kompanija se spremila za tu situaciju i neće biti prekida u snabdevanju transmisione mreže narednih meseci, dodao je.

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*