Zeman tvrdi da nema dokaza o umešanosti ruskih agenata

Posle dugog ćutanja češki predsednik je juče rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije: neprofesionalizam radnika skladišta i delovanje agenata stranih tajnih službi

Miloš Zeman posle povrede u decembru prošle godine (Foto: EPA-EFE/Ondrej Demil)

Prag/Moskva – Posle dugog ćutanja češkog predsednika Miloša Zemana povodom diplomatskog spora između Češke i Rusije i proterivanja diplomata, kao i vesti direktora spoljnopolitičkog odeljenja predsedništva da je predsednik upoznat i saglasan sa merama – juče se oglasio Zeman. U jučerašnjem televizijskom obraćanju naciji on je rekao da dokaz da su „neki ruski agenti” bili prisutni u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine nije pomenut u izveštaju češke bezbednosno-informativne službe. Tada su poginule dve osobe u eksploziji, a Češka je ušla u diplomatski sukob sa Rusijom zbog prvobitne informacije o navodnom učešću ruskih agenata.

„Mogu da kažem da izveštaj bezbednosno-informativne službe pokazuje, a ja naglašavam da nema pokazatelja, ni dokaza (očevidaca), da su dvojica ruskih agenata bili u skladištu municije. Kada su prostorije drugog skladišta istražene pre eksplozije, tamo nije pronađena nijedna eksplozivna naprava”, kazao je Zeman za Prima njuz i Si-En-En, a preneo je Tanjug. Zeman je rekao da postoje dve verzije uzroka eksplozije.

Jedna je neprofesionalizam radnika skladišta, a druga delovanje agenata stranih tajnih službi. Predsednik Češke je rekao da ranije nije bio obavešten o mogućoj umešanosti Rusije u incident. Posle eksplozije u češkom selu, kontraobaveštajne službe u svojim izveštajima šest godina nisu pominjale mogućnost umešanosti agenata ruskih specijalnih službi, prenele su RIA novosti.

Zeman je rekao da će Rusija, ukoliko sumnje u umešanost Moskve budu potvrđene, biti izuzeta sa liste podnosilaca zahteva za izgradnju nuklearke „Dukovani” u Češkoj. „Ukoliko, naprotiv, ova sumnja bude opovrgnuta, znači da je reč o igri tajnih službi, koja može da ima ozbiljne posledice na politički život Češke”, istakao je Zeman.

Vlada je prošle nedelje saopštila da sumnjiči dvojicu ruskih agenata, koji su navodno otrovali bivšeg agenta GRU u gradu Solsberi u Velikoj Britaniji nervnim agensom „novičok”, da stoje iza eksplozije u skladištu kada su poginule dve osobe.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*