Zeman za obaveznu vakcinaciju Čeha, ali i o naredbi lekara da prestane da pije

Miloš ZemanIzvor: Vit Simanek/Pool via REUTERS

Predsednik Češke Miloš Zeman izrazio je žaljenje zbog toga što se nova vlada sprema da od marta ukine obavezu vakcinacije protiv kovida-19 za starije od 60 godine i neke profesije, počev od lekara i medicinskog osoblja do vojske i policije, jer bi, kako je uveren, obavezna vakcinacija sprečila da se ponavljaju talasi pandemije.

„Ukidanje vanredne situacije mi ne smeta. Ali jedan sam od retkih pristalica obavezne vakcinacije. Moj argument je prost – ljudi često ni ne znaju da mi imamo već obaveznu vakcinaciju protiv niza bolesti. Neće ništa smetati ako tom setu dodate još i vakcinu protiv kovida-19. Sa omikronom i kozmetičkim merama preti da će se talasi pandemije ponavljati“, kazao je češki predsednik u intervjuu privatnoj televiziji CNN Prima.

Predsednik Zeman odbio je argument antivakcinaša da je navodno reč o eksperimentalnoj vakcini i optužio ih je da se organizovanjem protesta samo svete ostalima za vlastitu beznačajnost.

O svojim zdravstvenim problemima zbog kojih je dva puta jesenas morao da bude hospitalizovan, prvo u septembru a zatim je 10. oktobra hitno prevezen kolima hitne pomoći na intenzivnu negu Centralne vojne bolnice u Pragu, gde leže bolesnici u kritičnom stanju kada im otkazuju ili prete da otkažu vitalni organi, češki predsednik je kazao da je problem samo njegov loš apetit poslednje dve godine.

„Slušam lekare. Zabranili su mi da pušim i pijem, žestoka pića to mi ne bi ni smetalo, ali zabranili su mi i vino koje volim“, kazao je Zeman.

Predsednik Češke koji je zabranio lekarima da saopšte koja je njegova prava dijagnoza, te govore o komplikacijama neimenovanog hroničnog oboljenja, demantovao je danas člana svog lekarskog konzilijuma, poznatog hirurga Pavela Pafka koji je potvrdio informacije medija iz nezvaničnih izvora, da Zeman ima probleme zbog ciroze jetre.

„Profesor Pafko me nikad nije pregledao i ništa ne zna o mom zdravlju“, kazao je Zeman, mada je profesor Pafko kao i svi ostali lekari iz konzilijuma imao jesenas uvid u potpunu zdravstvenu dokumentaciju šefa države jer je konzilijum podnosio izveštaj parlamentu da li je bolesni Zeman uopšte u stanju da obavlja funkciju ili mora da se aktivira član Ustava kojim se prenose privremeno nadležnosti predsednika na premijera i šefove oba doma češkog parlamenta.

Zeman je na kraju intervjua priznao da su mu lekari zabranili da leti, tako da nažalost mora da odustane od inostranih poseta koje je još planirao u toku poslednje godine svog mandata koji ističe u februaru 2023.

Po izlasku iz bolnice krajem novembra posle sedam nedelja hospitalizacije, od toga mesec dana na intenzivnoj nezi, Zeman je kazao da su mu kao želja na kojoj će insistirati do kraja mandata ostale još dve inostrane posete – oproštajna poseta Kini i još jedna poseta Srbiji.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*