Zemanu i Handkeu ordeni za Sretenje

EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT
BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovaće predsednika Češke Miloša Zemana Ordenom Republike na lenti povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, pišu „Novosti“.

Nobelovac Peter Handke i David Vujović, poslednji preživeli član „srpske sedmorke“, grupe koja je radila na programu „Apolo“, poneće Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, dok će isto priznanje drugog stepena ove godine pripasti srpsko-američkoj bioinženjerki, profesorki biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, prof. dr Gordani Vunjak Novaković.

EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH AUSTRIA OUT

Karađorđev orden trećeg stepena ide u ruke urologu akademiku Jovanu Hadži Đokiću i vaskularnom hirurgu prof. dr Lazaru Davidoviću, koji je inostrani član Ruske akademije nauka i umetnosti.

Sretenjski orden prvog stepena dobijaju Medicinski fakultet u Beogradu, koji ove godine obeležava stogodišnjicu osnivanja, akademik Dušan Kovačević, Sportsko društvo „Radnički“ i Pravoslavno-hrišćansko sestrinstvo Sveta Lidija iz grčkog mesta Asprovalta. Na ovaj način sestrinstvu se odaje posebna zahvalnost za nesebičnu ljubav prema srpskom narodu. One su u našem narodu ostale upamćene, između ostalog, i zbog toga što su tokom 1995. godine primile više od 1.000 izbegle srpske dece tokom akcije „Oluja“, napravile srpsku školu, krštavale ih i odgajale.

Sretenjski orden drugog stepena dobiće i dve gimnazije, leskovačka i Treća beogradska, isto priznanje trećeg stepena pripalo je „Politikinom zabavniku“, Sigurnoj kući za žene žrtve nasilja u porodici, zatim Milovanu Vitezoviću i Đorđu Kadijeviću za seriju „Vuk Karadžić“.

Isto priznanje dobiće i novine „Jedinstvo“ sa Kosova i Metohije, sa tradicijom dugom 75 godina, zatim Kulturno-umetničko društvo „Gradimir“, Istorijski arhiv Beograda, koji takođe obeležava 75 godina rada, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“, Narodni muzej u Leskovcu i poznati arheolog dr Marko Popović. Na listi za Orden srpske zastave trećeg stepena su počasni konzuli Srbije u Osaki Naohide Uejama, Republici Kipar Kipros Ilijadis i na Kefaloniji Viktor Ruhotas.

Orden belog orla sa mačevima (prvi stepen) će i u ruke Petog bataljona Vojne policije Kopnene vojske Srbije, jedinice koja je 1999. godine istrajno i uz velike žrtve branila državnu granicu na karaulama Paštrik i Košare. Istim znamenjem okitiće se i Vojna akademija, koja obeležava 170 godina od osnivanja i kontinuiranog rada. Vojnoj gimnaziji pripašće isti orden, ali trećeg stepena.

Zlatna medalja za hrabrost „Miloš Obilić“ ide na grudi profesora iz Velike Plane Slavoljuba Stojadinovića, koji je oteo pušku napadaču na školu (dobitnik Svetosavske nagrade, i priznanja za najplemenitiji podvig godine, koje dodeljuju „Novosti“). Među dobitnicima ove medalje je i En Pešić, koja je devedesetih godina prošlog veka iz rata spasla 300 srpske dece.

Na spisku dobitnika zlatnih medalja za zasluge su, između ostalih, Anri Lakaj, predsednik Memorijala Solunskog fronta, glumica Mira Banjac, kompozitor Radoslav Grajić, teniski trener Nikola Pilić, novinarka RTS i autorka filma „Ratne priče sa Košara“ Slađana Zarić.

Ovo državno odlikovanje posthumno će biti dodeljeno i Šabanu Šauliću, pevaču narodne muzike, navode Novosti.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*