Ženeva: Počeli pregovori SAD i Rusije o garancijama bezbednosti

ŽENEVA –

U Ženevi su počeli rusko-američki razgovori o garancijama za bezbednost.

Pregovori se održavaju u zatvorenom formatu, u stalnoj misiji SAD pri Kancelariji UN u Ženevi, prenose agencije.

Rusku delegaciju predvode zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

Sinoć su održani preliminarni razgovori u formi radne večere, a Rjabkov je rekao da je razgovor bio složen, ali delotvoran.

Očekuje se da će glavna tema biti nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO dalje na istok.

rusija eu sad amerika

Izvor: Ilustracija

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je tokom vikenda izjavio da je sasvim moguće da bi se diplomatija mogla okončati nakon jednog sastanka, a i američki državni sekretar Entoni Blinken je umanjio očekivanja od pregovora.

„Naravno, nećemo praviti nikakve ustupke pod pritiskom“, rekao je Rjabkov, koji će predvoditi rusku delegaciju u Ženevi.

Pregovori počinju danas u Ženevi pre nego što se presele u Brisel i Beč, u trenutku najnapetijih odnosa između SAD i Rusije od završetka Hladnog rata pre tri decenije.

„Mislim da nećemo videti bilo kakav napredak u narednoj nedelji“, rekao je Blinken u intervjuu za Si-En-En u nedelju.

Na preliminarnom sastanku sa Rjabkovim u nedelju uveče, zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman istakla je posvećenost Vašingtona suverenitetu, teritorijalnom integritetu „i slobodi suverenih nacija da biraju svoje saveze“, saopštio je Stejt department.

Rjabkov je rekao novinarima da je njegov sastanak sa Šerman bio „kompleksan, ali poslovan“, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

Rjabkov je uporedio situaciju sa kubanskom raketnom krizom iz 1962. godine kada je svet stajao na ivici nuklearnog rata.

Obe strane će staviti predloge na sto, a zatim videti da li ima osnova za napredovanje, rekao je Blinken.

Rusija je saopštila danas da bi se Sjedinjene Države i NATO savez mogli suočiti sa gorom bezbednosnom situacijom ako ne pokažu interesovanje za dijalog sa Rusijom o njenim bezbednosnim garancijama, prenela je agencija RIA.

Kako navodi Rojters, najnoviji pregovori dolaze u trenutku kada postoji bojazan od gomilanja ruskih trupa u blizini Ukrajine, dok se, s druge strane, Moskva nada da će izvući bezbednosne garancije od Zapada.

Rjabkov je rekao i da bi se u razgovorima moralo razmotriti pitanje neulaska Ukrajine u NATO, prenela je RIA.

Stoltenberg: Pregovori sa Rusijom neće rešiti sva pitanja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je danas da bezbednosni pregovori između Rusije i Zapada možda neće rešiti sva pitanja tokom ove nedelje, ali bi mogli da obezbede da se izbegne sukob.

„Moguć je dogovor sa Rusijom“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa potpredsednicom vlade Ukrajine Olgom Stefanišinom, prenosi Rojters.

On je ukazao da se ne može očekivati da ovakvi sastanci rezultiraju rešenjem svih pitanja i izrazio nadu da je moguć dogovor o nizu novih sastanaka i o samom procesu.

Zahtevi Rusije za bezbednosnim garancijama nisu osnova za pregovore, izjavila je potpredsednica ukrajinske vlade Olga Stefanišina tokom današnje posete NATO u Briselu.

„Svi bi trebalo da shvatimo da se zahtevi Rusije prema saveznicima ne mogu smatrati pregovaračkom pozicijom. (Agresor) nije u poziciji da postavlja uslove sve dok drži tenkove na ukrajinskoj granici“, rekla je ona tokom zajedničke konferencije za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*