Ženeva, završen sastanak Rusa i Amerikanaca nakon sedam i po sati

Rusko-američki pregovori o strateškoj stabilnosti završeni su u Ženevi, saopštila je stalna misija SAD pri Kancelariji UN u Ženevi.

„Pregovori su završeni nešto pre 17 časova“, potvrdio je pres-sekretar misije Džozef Kružić za agenciju RIA Novosti.

Nakon sedam i po sati završen sastanak Rusa i Amerikanaca

Nakon sedam i po sati završen sastanak Rusa i Amerikanaca

Ruska agencija dodaje da je sastanak trajao oko sedam i po satii da je održan iza zatvorenih vrata, a napravljena je kratka pauza samo za ručak.

Sputnjik navodi da se, prema snimku koji je objavljen uoči početka sastanka, vidi kako predstavnici Moskve i Vašingtona ulaze u salu i sede jedni naspram drugih.

Zatim, šefovi delegacija prilaze zastavama za protokolarno fotografisanje.

Tokom fotografisanja, diplomate su čuvale fizičkudistancu i nisu se ni rukovale, dodaje Sputnjik.

Svetske agencije ranije su prenele da su rusku delegaciju predvodili zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

U nedelju uveče održani su preliminarni razgovori u formi radne večere.

Jedna od glavnih tema, dodaju mediji, bio je nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO-a dalje na istok.

Razgovori o bezbednosnim garancijama odvijaće se u tri faze – dva dana nakon sastanka u Ženevi, 12. januara u Briselu će se održati sastanak Saveta Rusija–NATO, a 13. januara konsultacije na bečkoj platformi Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

 

 

IZVOR.RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*