Ziđin pokreće istragu nakon što je jedan od direktora šutnuo zaposlenog

Kineska kompanija Ziđin najavila je pokretanje interne istrage povodom incidenta u kome je direktor Topionice, kineski državljanin, šutnuo inženjera Nenada Jankucića.

Ta kompanija je u saopštenju navela i da je direktor Lan Shicong uputio izvinjenje Jankuciću i njegovoj porodici i da je izvinjenje prihvaćeno.

Foto: Screenshot

Incident se dogodio 23. avgusta u pogonu borske topionice, a trenutak kada je Lan Shicong ničim izazvan šutnuo Jankucića zabeležile su kamere video nadzora.

Usledila je reakcija sindikata „Nezavisnost“ i sindikata topionice koji su zahtevali kažnjavanje direktora topionice, a slučaj je prijavljen i policiji.
U saopštenju kompanije Zidjin je navedeno da je 26. avgusta primila dopis u kome su sindikati prijavili „necivilizovano ponašanje“ kineskog rukovodioca prema Jankuciću.
Ističe se da je „kompanija veliku pažnju pridala tom pitanju“ i da je „odmah osnovala jedinstvenu Komisiju za istraživanje incidenta“
Navodi se i da je ta Komisija sazvala sastanak sa sindikatima i ocem oštećenog tokom koga se kineski rukovodilac „iskreno izvinio porodici Jankucića“ a izvinjenje je, kako je navedeno, prihvaćeno.
Kompanija Ziđin je naglasila i da nikome „nije dozvoljeno da se necivilizovano ponaša i bez poštovanja ophodi prema zaposlenima“.
Predloženo je da se „pojača kulturološka razmena“ i da svi zaposleni, i kineski i srpski državljani, „moraju u toku rada da poštuju druge, da budu ravnopravni, da gaje prijateljske odnose i da sarađuju“.
Od kineskih radnika se zahteva i da na adekvatan način sprovode aktivnosti na jačanju kulturološke razmene i da „savesno uče srpske običaje i navike“.
U pismu Lan Shicong je zamolio Jankucića za izvinjenje.
„Molim Vas da mi dozvolite da Vam uputim najiskrenije izvinjenje u vezi sa necivilizovanim ponašanjem na terenu i da iskažem osećaj krivice i griže savesti što sam Vama i Vašoj porodici naneo bol“, naveo je on.
Objasnio je da „zbog ličnih razloga“ ne razume „dovoljno dobro“ kulturološke navike u Srbiji.
„Istovremeno nisam bio dovoljno strog prema sebi, te sam svoje loše navike preneo i na posao, čime sam svojim ponašanjem iskazao nepoštovanje prema Vama“, dodao je kineski rukovodilac.
Naglasio je i da će preispitati svoje ponašanje i naučiti lekciju „da više razumem srpske običaje i navike“.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*