Ziđin traži radnike, u Boru ih nema dovoljno, prosečna plata 98.000 dinara

Izvor: N1

Kompnija Ziđin Srbija (Serbia Zijin Copper) će zbog nedostatka brojnih kadrova sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje filijale u Boru, u četvrtak, 9. septembra održati u Zaječaru prezentaciju slobodnih radnih mesta. Skup će biti u zgradi Gradske uprave, a svi zainteresovani treba da sa sobom ponesu odštampanu biografiju (CV).

Kako pišu lokalni mediji, obrazovni profili koji su potrebni kineskom poslodavcu su mašinske i elektro struke – tehničari, bravari, metalostrugari, automehaničari, elektrotehničari, elektroničari, vozači teških teretnih vozila i kamiona, bageristi, geometri, manevristi i mašinovođe.

Ziđinu su potrebni i visokoobrazovni profili – diplomirani ekonomisti, pravnici, inženjeri elektronike, mašinstva, rudarstva i ostali diplomirani stručnjaci iz oblasti elektrotehnike, mašinstva i rudarstva.

Direktorka Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) filijale u Boru Lidija Načić rekla je da je ova aktivnost Ziđina usmerena ka drugim gradovima u „komšiluku“ jer u Boru ne postoje kadrovi za određena zanimanja, a koja će sada, ili u dogledno vreme, biti potrebna kineskoj kompaniji.

„U filijali u Boru, recimo, nema evidentiranih mašinskih i elektro-inženjera, a nema nijednog pravnika sa pravosudnim ispitom koji čeka posao“, rekla je Načić Beti.

Prema njenim rečima, Ziđin je do sada zaposlio oko 1.600 mladih Borana sa evidencije NSZ.

U Ziđinu su za portal istmedia.rs ranije potvrdili da u toj kompaniji trenutno radi oko 2.500 Kineza, mahom građevinskih radnika, ali da su oni zaposleni preko drugih kompanija po ugovoru, budući da u Srbiji ne postoji dovoljno građevinaca.

„Svi oni će se vratiti kući kada budu završeni građevinski poslovi i niko ne treba da se plaši za svoje radno mesto“, rečeno je Ist mediji.

Kada je reč o visokostručnim kadrovima, Ziđin prednost daje osobama koje su diplomirale na nekom od državnih fakulteta, dok ih diplomci sa Megatrenda i drugih sličnih obrazovnih ustanova, ne interesuju previše.

Zbog nedostatka određenih kadrova Ziđin se okrenuo tržitu radnika na celoj teritoriji Srbiji, i već su zaposlili jedan broj stručnih kadrova iz Niša i Zaječara, a brojni studenti završnih godina sa državnog Tehničkog fakulteta u Boru, u Ziđinu su na profesinalnoj praksi, uz učenje kineskog jezika.

Borska javna komunalna preduzeća već duži period imaju problem sa manjkom radnika jer su mnogi napustili firme i zaposlili se u Ziđinu u kojima su zarade daleko iznad republičkog proseka.

Prosečna neto zarada u toj kompaniji je u prvoj polovini ove godine iznosila 98.774 dinara, odnosno 7,8 odsto više nego prošle godine i 19,3 odsto više nego 2019. godine.

Plate u Ziđinu su redovne i 54 odsto veće od proseka u Srbiji.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*