Žigmanov osudio otvaranje kancelarije „Fondacije kapetan Dragan“ u Subotici

Izvor: N1

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov osudio je otvaranje kancelarije „Fondacije kapetan Dragan“ u Subotici, koju vodi u Hrvatskoj osuđeni ratni zločinac Dragan Vasiljković, i konstatovao da je u Srbiji na delu rehabilitacija i relativizacija kazni ratnih zločinaca.

Kancelarija je otvorena u centru Subotice, nepunih godinu dana nakon formiranja ogranka „Fondacije“, s ciljem da, kako je navedeno, „pomogne Srbima koji su nepravedno osuđeni i služe zatvorske kazne u zemljama regije“, pa i u Hrvatskoj.

„Kancelaruija Dragana Vasiljkovića u centru Subotice! Je li onima koji su osuđeni za ratne zločine dopušteno javno da deluju?“, upitao je na Tviteru Žigmanov.

U izjavi hrvatskim medijima u Vojvodini rekao je da je zbog toga zabrinut, ali ne i iznenađen.

„Registrujemo rast aktivnosti osuđenih za ratne zločine, relativizaciju njihovih kazni, rehabilitaciju u javnosti i uticaj na kreiranje javnog mnenja! Zbog tih procesa, koji su snažni i ne nailaze na osudu vladajućih struktura, nedavno je reagovala i Evropska komisija i SAD“, naveo je čelnik DSHV-a.

Dodao je da brine što „te i takve aktivnosti, a usmerene protiv Hrvata“, za svoja mesta imaju Hrtkovce, Suboticu …, referirajući se na činjenicu da je haški osuđenik Vojislav Šešelj u Hrtkovcima kupio kuću i otvorio stranačke prostorije Srpske radikalne stranke.

Subotica je političko, obrazovno i kulturno središte Hrvata u Srbiji, a sremsko mesto Hrtkovci sinonim za početak progona Hrvata iz Vojvodine početkom devedesetih.

Dragan Vasiljković, u Srbiji poznat kao kapetan Dragan, povodom otvorenja ogranka u Subotici, rekao je da su u hrvatskim zatvorima desetine Srba „koji su osuđeni samo zato što su Srbi“.

Vasiljković je izašao iz hrvatskog zatvora 28. marta 2020. nakon 13 i po godina i proteran je iz zemlje.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*