Žiofre: Reforme u oblasti vladavine prava ključne za napredak Srbije ka EU

Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

Šef Delegacije EU u Beogradu Emanuel Žiofre rekao je da su reforme na polju vladavine prava, koje su ključne za napredak Srbije ka pristupanju EU, prioritet za EU i države članice EU koje veoma pažljivo prate razvoj događaja u Srbiji.

On je razgovarao sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović o najvažnijim aktuelnim pitanjima u procesu pristupanja Srbije EU, saopšteno je iz Vlade.

„Srbija je kontinuirano angažovana u transparentnim i inkluzivnim reformskim procesima i blagovremenoj primeni u ključnim oblastima, kao što su borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, nezavisnost sudstva, osnovna prava, ratni zločini i medijsko okruženje“, rekao je Žiofre.

Istakao je da to nisu samo prioriteti EU, već oblasti koje bi imale veliki pozitivan uticaj na srpsko društvo, građane i privredu.

Precizirao je da će godišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju, čije se objavljivanje očekuje ovog meseca, pružiti smernice i jasne prioritete za Srbiju u daljem usklađivanju sa zakonodavstvom i praksom EU o svim pregovaračkim poglavljima.

Žiofre je podsetio da je Evropska unija već angažovana u širokom paketu finansijske pomoći za podršku Srbiji u reformskim procesima i da se ova podrška može dodatno povećati u narednoj godini.

On je govorio i o očekivanjima EU da se mere dogovorene u okviru Međupartijskog dijaloga blagovremeno sprovedu na inkluzivan i transparentan način, zajedno sa preporukama ODIHR, kako bi se postavili odgovarajući uslovi za izbore predviđene za sledeću godinu.

Brnabić je naglasila da je Vlada Srbije danas dobila još jednu potvrdu da je ustavna reforma u skladu sa najvišim evropskim standardima, jer je Venecijanska komisija potvrdila pozitivan okvir za nastavak izmena Ustava Srbije u pravcu zaokruživanja procesa nezavisnosti pravosuđa i to do kraja godine.

Ona je obavestila ambasadora da je Vlada Srbija usvojila više važnih dokumenata čije sprovođenje predstavlja preduslov za dalji demokratski razvoj društva, među kojima i Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine.

Joksimović je obavestila šefa Delegacije EU o sadržaju juče usvojene Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*