Žiofre: Sa Vladom Srbije gradimo put za bolji život građana; Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr
BEOGRAD –

Evropska unija zajedno sa Vladom Srbije gradi put ka Uniji koji predstavlja priliku za bolji život građana Srbije, poručio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope u Beogradu.

Žiofre je na manifestaciji Festival Evrope, koja se održava na Kalemegdanu, rekao da EU za Srbiju predstavlja priliku, odnosno, prilike da građani, kako kaže, onda kada se Srbija uključi u EU, mogu da rade u EU ili da imaju bolje poslove u Srbiji, kao i da imaju mogućnost za bolji život.

On je kazao da je na obeležavanju Dana Evrope u Novom Sadu 9. maja poslata snažna poruku o partnerstvu između EU i Srbije.

Dodao je da je istorijski gledano EU veliki mirovni projekat koji je, kako je rekao, nastao i razvija se kroz saradnju evropskih zemalja članica.

“Sve što se ovde danas dešava ilustruje da su EU i Srbija bolje zajedno“, rekao je Žiofre koji je sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišao štandove EU, Vlade Srbije, zemalja članica EU i Evropskog pokreta.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izrazio je zahvalnost delegaciji Evropske komisije u Beogradu i Ministarstvu za evropske integracije na organizovanju Dana Evrope u srpskoj prestonici navodeći da je to prilika da građani vide ko sve čini EU.

“Da su to zemlje sa kojima mi živimo i da je nama mesto u Evropi, da budemo ujedinjeni u različitostima, da zajednički slavimo i delimo i rešavamo probleme“, rekao je Vesić.

Dodao je da evropski kontinent može da opstane u budućnosti samo ako bude jedinstven u politici i ekonomiji.

Vesić je naveo i da veruje da će Srbija postati članica EU, jer smatra da joj je mesto u evropskoj zajednici i istakao da to nije postala do sada zbog različitih istorijskih okolnosti.

„To se nije dogodilo ponekad zbog naše, a ponekad i zbog tuđe krivice, ali to ne znači da nije vreme da sada postanemo članica Evropske unije. Tako da će Srbije sigurno biti u Evropi“, kazao je Vesić.

Posetioci Festivala Evrope imali su priliku da, između ostalog, posete štandove 16 država članica EU i upoznaju sa vrednostima i specifičnostima tih zemalja, kao i da se upoznaju sa delima kiparskog umetnika Konstantinosa Kristua, učestvuju u nagradnom EU kvizu i čuju nastup violinistkinje Branislave Jovanov, fado pevačice Tamare Jokić i kvarteta Intermeco.

Festival Evrope odražava moto Evropske unije Ujedinjeni u različitosti i sastavni deo je kampanje „Bolji smo zajedno“.

Joksimović: Evropski put Srbije jasno zacrtan

 Evropski put Srbije je jasno zacrtan, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je, bez obzira na probleme i izazove sa kojima se Evropa suočava, Srbija pojačala i uozbiljila “evropsku priču“ uz ocenu da naša zemlja može da doprinese snažnijoj, boljoj i revitalizovanoj EU.

Joksimović je na manifestaciji povodom obeležavanja Dana Evrope-Festival Evrope u Beogrdau rekla da građani Srbije, uz sve probleme koji se otvaraju s vremena na vreme, jasno žele da vide evropsku budućnost.

“Posla ima mnogo, posla uvek ima na evropskom putu, reforme, bolji život koji grdajani očekuju, sve su to teme kojima se bavimo. Kao ministar koji dugo vodi pregovore mogu da kažem da EU i sve zemlje prepoznaju koliko je Srbija napredovala, koliko je stabilna i da ima šta da ponudi i doprinese konceptu EU“, rekla je Joksimović koja je na Kalemgdanu sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom i zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem obišla štandove zemalja članica EU, Vlade Srbije i Evropskog pokreta.

Izrazila je uverenje da će u budućim godinama evropski put Srbije biti još snažnije definisan i priveden kraju sa ciljem članstva Srbije u EU.

Kako je rekla, članstvo u EU za građane Srbije znači da mogu slobodno da putuju, da koriste programe razmene i upoznavanja i boljeg učenja za mlade i studente, a da država koristi pretpristupne fondove koji su joj na raspolaganju i kojima su, kaže, finansirani brojni projekti, posebno u oblasti životne sredine.

“To znači više šanse za zaposlenje, učenje i praćenje savremenih evropskih tokova. Više nismo u situaciji da nešto sa strane posmatramo već smo u matici promena, znamo šta je trend, u potpunosti učestvujemo u savremenim evropskim politikama što je vrlo značajno jer dugo nismo imali kontakt sa onim što je savremeno“, rekla je Joksimović.

Ukazala je na velike izazove sa kojima se suočava Evropa zbog rata u Ukrajini ističući da zajedništvo sa EU donosi veću stabilnost i sigurnost, ali i bolji život za građane Srbije.

Ona je rekla da je Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Gradom Beogradom i Delegacijom EU u Srbiji organizovalo Festival Evrope na Kalemegdanu gde posetioci na štandovima članica EU mogu naći brošure sa informacijama o tome šta te zemlje mogu da ponude.

“Mislim da je to lep pristup jer naši građani kada govore o EU, kao da govore o nečemu apstraktnom, a zapravo se radi o zemljama sa kojima blisko sarađujemo u brojnim oblastima, gde naši građani idu na odmore, da rade, studiraju… Da ne govorimo o investicijama koje dolaze u Srbiju i koje na najbolji način pokazuju koliko smo integrisani u zajedničko evropsko tržište“, istakla je Joksimović.

Dodala je da evropski put Srbije nije uvek samo “teška politička tema“, već strateški cilj koji je vredan svakog truda.

“Svesni smo da su vremena izazovna i da povremeno nose prepreke, ali nema spora da je trajektorija evropskog puta Srbije zacrtana i da idemo u dalje reforme, a uverena sam i ka članstvu u EU“, poručila je Joksimović.

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*