Zirapi na sudjenju Tačiju: Veselji mi nikada nije naložio da hapsimo kolaborante

Screenshot-

Na haškom sudjenju ratnom lideru OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, tadašnji visoki starešina OVK Bisljim Zirapi izjavio je da mu trećeoptuženi Kadri Veselji nikada nije naložio da hapsi „kolaborante“.

Prema optužnici, OVK je Albance proglašene za „kolaborante“ – medju kojima su bili državni službenici, ali i pristalice Ibrahima Rugove – nezakonito lišavala slobode, zlostavljala i ubijala, zajedno sa Srbima i Romima.

Za te zločine, počinjene u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji optuženi su, pored Tačija i Veseljija, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Tokom i posle rata na Kosovu, oni su bili članovi Glavnog štaba (GŠ) OVK i „privremene vlade Kosova“.

Zirapi je tada prvi operativac i načelnik GŠ OVK

Da mu Veselji, kao glavni obaveštajac u vrhu OVK, nikada nije „rekao“ da uhapsi nijednog „kolaboranta“, bilo gde na Kosovu, Zirapi je potvrdio dok ga je unakrsno ispitivao Veseljijev branilac Ben Emerson.

Po Zirapiju je, medjutim, tokom 1998. u OVK bilo „zloupotrebe termina ‘kolaborant’“ protiv šumara i drugih državnih službenika, ali i za „namirivanje ličnih računa“ iz prošlosti.

Svedok je potvrdio da je zbog toga u decembru 1998. naredio podredjenim zapovednicima OVK da „disciplinuju takvo ponašanje prema civilima“.

Upitan da li je GŠ OVK „na bilo koji način odobravao“ takve „zloupotrebe“ i „maltretiranja pritvorenih“, Zirapi je rekao da su „preduzete mere da se angažuje pravni sektor“.

Ispitujući svedoka, branilac trećeoptuženog Seljimija, Džef Roberts ;dotakao se pitanja „ratnih zarobljenika“ koje je OVK uzela u napadu na rudnik Belaćevac u junu 1998.

Zirapi je odgovorio da o zarobljenim Srbima nije dobio nikakve informacije, zato što postupanje sa zarobljenima nije bila njegova dužnost.

Sudbina desetorice radnika rudnika Belaćevac koje je tada otela OVK nije nikada rasvetljena, niti su njihova tela pronadjena. Taj zločin nije naveden u optužnici u ovom procesu.

Unakrsno ispitivanje Zirapija biće nastavljeno sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020, kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

 

 

 

IZVOR:N1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*