Zlatni globusi za Spilberga i Džejn Kempion, najbolja serija – Naslednici

Izvor: Theo Wargo / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Najbolji filmovi i televizijske serije u protekloj godini nagrađeni su u nedelju Zlatnim globusima, ali usled kontroverzi koje su pratile izbor za ove nagrade – bez TV prenosa i crvenog tepiha, na zatvorenom događaju.

Rimejk filma „Priča sa zapadne strane” reditelja Stivena Spilberga proglašen je najboljim mjuziklom ili komedijom. Rimejk tog mjuzikla iz 1961. godine govori o mladoj ljubavi smeštenoj među suparničkim uličnim bandama.

Zlatni globus za najbolju režiju dobila je Džejn Kempion za film „The Power of the Dog”, dok je za najbolji film na stanom jeziku proglašen japanski „Drive my car”.

Zlatni globus za najboljeg glumca u drami dobio je Vil Smit za ulogu u filmu „Kralj Richard”, dok je za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji nagradu dobio Endrju Garfild za ulogu u filmu „Tick, tick…BOOM”.

Zvezda „Priče sa zapadne strane” Rejčel Zegler nagrađena je za najbolju filmsku glumicu u mjuziklu ili komediji, dok je Nikol Kidman dobila Zlatni globus za najbolju glumicu u drami „Being the Ricardos”.

Udruženje stranih novinara u Holivudu (HFPA), koja organizuje dodelu Zlatnih globusa, za najbolju dramu proglasila je „The Power of the Dog”.

Autobiografski film ser Keneta Brane, „Belfast“ i „The Power of the Dog“, vestern sa Benediktom Kamberbačom u glavnoj ulozi, imali su najviše nominacija za nagradu Zlatni globus. Dva ostvarenja su bila u konkurenciji za nagrade u sedam kategorija, među njima i najbolji film.

Naslednici su proglašeni najboljom dramskom serijom, a Džeremi Strong za najboljeg glumca u istoj kategoriji. Ta serija dobila je i treće priznanje – Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu dodeljen je Sari Snuk.

Zlatni globus je, uz Oskar, tradicionalno najglamuroznija nagrada, ali ova nije prenošena na televiziji.

Glumci, reditelji i filmski studiji ove su godine uglavnom zanemarili dodelu Zlatnih globusa, nakon kritika 2021. da su njegovi organizatori HFPA delovali s upitnom etičkom politikom i bez crnačkih članova.

Televizijska kuća NBC, koja je dugo godina prenosila taj događaj, odlučila je da neće emitovati dodelu ovogodišnjih nagrada.

HFPA, koja je proširila i diverzifikovala svoje članstvo i revidirala svoju praksu, objavila je svoje odabire na ceremoniji na Beverli Hilsu, održanoj iza zatvorenih vrata. Dobitnici su objavljeni javnosti putem društvenih mreža i na veb stranici Zlatnih globusa.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*