Značajan porast broja novoobolelih od virusa korona u Češkoj, planiraju ublažavanje mera

Foto: Pixabay

U Češkoj je u subotu otkriveno 260 novih osoba pozitivnih na virus korona, što je najviše dnevno povećanje od 8. aprila.

Foto: Pixabay
To je dvostruko više od osetnog povećanja otkrivenih slučajeva u petak kada ih je bilo 168.
Ovim je broj pozitivnih slučajeva od početka epidemije dospeo do 11.306 pozitivnih, od čega je preminulo 347, dok se izlečilo 7.682 ljudi.
Prema jutrošnjim podacima češkog Ministarstva zdravlja, aktivnih na virus korona je 3.277 ljudi od kojih je 117 u bolnicama, a od početka epidemije do jutros obavljeno je 543.409 testova.
Ovakav drastičan porast kada je na 1.862 obavljena testa u subotu zabeleženo 260 pozitivnih, ne brine češke vlasti i epidemiologe, budući da na rezultat utiče masivno testiranje u nekoliko žarišta, pre svega u rudnicima u Šleziji oko grada Karvine na istoku Češke i sistemsko trasiranje kontakata u projektu „Pametni karantin“.
„U većini regiona u Češkoj je broj novih slučajeva dugoročno ravan nuli ili se zaista radi o pojedinačnim slučajevima. Logično je da se testira manje, sada se intenzivno testira u lokalnim žarištima“, kazala je za češki javni radio servis Radiožurnal glavna sanitarna inspektorka Češke Jarmila Ražova.
U petak je počelo testiranje u još dva rudnika kompanije OKD u okolini Karvine koje će trajati do utorka, a testirani su i radnici fabrike za izradu autodelova Magna Eksterioris koja je novo žarište u Liberecu na severu Češke.
Češki epidemiološki tim na osnovu rezultata ovog vikenda daće preporuke za dalje oslobađanje od restrikcija. Plani se da Česi od 1. jula, nakon tri i po meseca, mogu da skinu zaštitne maske i u zatvorenim prostorijama, radnjama, javnom prevozu, izuzev žarišta, oblasti oko Karvine i Praga, s tim da se ne planira stavljanje celih žarišta u karantin, kao u susednoj Nemačkoj zbog žarišta u jednoj od velikih klanica.
Autor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*