Momirović: Proširenjem kapaciteta Luka Bogojevo postaje dominantna luka u transportu na Dunavu

Odžaci, 14. maj – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je danas opštinu Odžaci gde se sastao sa predsednikom opštine Goranom Nikolićem, kako bi razgovarali o ulaganjima u  putnu i vodnu infrastrukuru Zapadnobačkog okruga i same opštine. Na sastanku je bilo najviše reči o Luci “Dunav-Bogojevo“ i o potrebi rekonstrukcije državnog puta od Odžaka ka graničnom prelazu Bogojevo.

Ministar Momirović je tokom sastanka naglasio da se trenutno radi na proširenju kapaciteta luke i silosnih kapaciteta na dodatnih 30 hektara i da je vrednost ovih radova  blizu 40 miliona evra, a s ulaganjima budućeg koncesionara biće blizu 60 miliona evra.

Po završetku sastanaka, ministar Momirović je obišao Luku “Dunav-Bogojevo“ gde se sastao sa direktorom luke Duškom Radulovićem. Luka u Bogojevu ima status međunarodne luke i trenutno zauzima površinu od 16 hektara, nadomak graničnog prelaza prema Hrvatskoj. Nalazi se u neposrednoj blizini drumskog i železničkog mosta s Hrvatskom, a udaljena je svega 40 kilometara od auto-puta E75, na pravcu Beograd – Budimpešta.

,,Planiramo da ovde investiramo 60 miliona evra zajedno sa našim koncesionim partnerom, i ovo će biti jedna od najlepših luka na Dunavu kada se završi ceo posao“ rekao je ministar Momirović. Momirović je dodao da je luka trenutno okrenuta poljoprivrednom poslovanju što će dominantno i ostati njena delatnost, ali će se dodatkom naftnog terminala omogućiti da bude kompletnija i dominantna na ovom delu Dunava. Od celokupnih investicija u luke Srbije, 380 miliona investira Republika Srbija a preostalih 120 miliona biće investirano od strane koncesionara.

Dodatni kapaciteti Luke „Dunav – Bogojevo“ trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 600.000 tona poljoprivrednih proizvoda, što je uslov da bude uključena u Transevropsku transportnu mrežu (Core TEN-T) rečnih luka. Proširenjem silosnih kapaciteta i izgradnjom kontenjerskog terminala, Luka Bogojevo će biti prva rečna luka u Srbiji koja će ponuditi direktno punjenje kontenjera žitom i time povećati vrednost srpskog žita i kukuruza u izvozu. Takođe, kroz pomenutu investiciju luka će dobiti naftni terminal i terminal za šljunak i pesak.

,,Mi u ovoj godini i sledećoj ćemo investirati 500 miliona evra u vodnu infrastrukturu. To ne vidimo jer se investiraju milijarde u puteve, brze pruge, vazdušne luke, a vodni saobraćaj nekako prolazi ispod radara a on čini možda najkvalitetniji deo naših investicija“ rekao je Momirović. Ministar je dodao da najveće benefite i bolju perspektivu po završetku proširenja Luke Bogojevo očekuje za građane Odžaka, pre svega zbog otvaranja novih radnih mesta, povećanja transporta i trgovine.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*