Preminuo Lemi Posavec, poznati novosadski kolekcionar oldtajmera

Poznati kolekcionar oldtajmera Milan Lemi Posavec preminuo je u nedelju uveče, 28. marta, u 70. godini života.

 

Preminuo Lemi Posavec, poznati novosadski kolekcionar oldtajmera

Foto: Screenshot (YouTube/Vrele gume TV kanal)
Kako je preneo portal vrelegume.rs, napustio nas je jedan od stvaralaca domaće oldtajmer scene.
Kao tinejdžer biva neizlečivo zaražen automobilizmom, a posebno je voleo one marke „opel“.
Bavio se različitim zanimanjima, od auto-škole, preko suvlasnika picerije, do uspešnog privrednika. Tokom devedesetih počinje da nabavlja automobile iz svoje omiljene epohe 1960–1975. i da ih restaurira uhlebljujući majstore na potezu od Subotice do Zemuna.
Najčešće su to bili „opeli“ iz šezdesetih, a posebno „kadett B“, koji je posedovao praktično u svim postoječim karoserijskim izdanjima. Naročito je bio ponosan na raritet iz generacije „kadett C – aero“.
U tom periodu počinje da organizuje i skupove oldtajmera, te da povezuje ljude.
„Prošavši kao mehaničar sve automobile iz omiljenog mu perioda, u svakom trenutku, znao je sve njihove posebnosti, a što se tiče, tehničkih karakteristika, performansi, pa i njihovih cena u Nemačkoj iz recimo neke 1972. Dokazao je da poseduje fotografsku memoriju, stranica stručnih časopisa koje za četiri decenije sakupio više hiljada primeraka“, piše portal Vrele gume.
Sa sinovima Ivanom i Tihomirom osnovao je klub „Diplomat Classic“, iz kog su proistekla mnoga uspešna udruženja ljubitelja istorijskih „opela“.
Od njega se oprostilo i Udruženje „3D svet“, kojem je cilj očuvanje Petrovaradinske tvrđave, navodeći da je Lemi u svojoj mladosti izmislio i opasnu igru „Zid smrti“, koja se vozila po bedemima Heksagona, a u kojoj niko nije nastradao.
Autor: Vrele gume, 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*