Srpski pronalazači treći u svetu u takmičenju „Korona inovacija“

Naučnici iz Srbije osvojili su treće mesto na svetskom takmičenju Udruženja pronalazača „Korona inovacije“ za patent antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja koronavirusa u ventilacionim uređajima.
Virus korona - Foto: RTRS

                                                                                                                                                            Virus koronaFoto: RTRS

Materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrata biljaka sa ovih područja nanosi se na filtere u ventilacionim uređajima i na taj način se znatno smanjuje aktivnost virusa.

Vođa tima Vladimir Pavlović sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu je pojasnio da je reč o vrsti kompozita praškastog karaktera koji se nanose na određenu površinu koja tim dejstvom postaje antimikrobna i antivirusna.

Pavlović, koji već 10 godina radi i u Nasi na razvoju pametnih materijala koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovekovog okruženja, naveo je da bi ta vrsta materijala mogla da se koristi i na površinama koje nisu deo ventilacionih sistema.

Prema njegovim rečima, istraživanja pokazuju da titan-dioksid daje svojstvo staklu da se samo očisti.

Na ovom sjetskom takmičenju je učestvovalo 35 zemalja i više od 200 patenata. Prvo mesto pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenje za vodu i okruženje, a drugo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*