Večeras emitovanje četvrtog „Beogradskog kontrapunkta”

Фото: СРНА

Ministarstvkulture i informisanja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će ovogodišnje izdanje Međunarodne konferencije „Beogradski kontrapunkt”, posvećeno temi „Umetnost i mit danas”, biti emitovano u onlajn formatu večeras, u 20 časova, na Jutjub kanalu Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Foto: SRNA

Sada već poznati međunarodni skup, četvrti put zaredom, okuplja umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova i položaja čoveka u današnjem vremenu.

Kao i prethodnih godina, u ulozi uvodničara i moderatora pojaviće se ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica, a njihovi sagovornici biće književnici Dmitrij Danilov (Rusija), Eduardo Moga (Španija), Tea Obreht (SAD), Aleksandar Prokopiev (Severna Makedonija), Vern Tisen (Kanada) i Hanes Hofbauer (Austrija).

Tema ovogodišnje konferencije, „Umetnost i mit danas”, otvara razgovor o tome da li živimo u vremenu preispitivanja samih osnova kultura i civilizacija kojima pripadamo, odnosno vraćanja njihovim izvorima, koji se često povezuju sa mitom.

Biće reči i o tome da li je danas mit samo „lažna priča”, suprotstavljena naučnom i umetničkom traganju za istinom ili on i dalje poseduje saznajnu vrednost i stvaralačku funkciju u zajednici.

Takođe, raspravljaće se i o tome kakav je odnos umetnika i umetnosti prema obnovljenom trendu „traganja za poreklom” i kakva je uloga mita u politikama identiteta.

Otvoriće se i pitanja na koji način umetnost u našem vremenu ulazi u dijalog sa mitommože li on biti nadahnuće za umetnika, postoje li mitovi našeg vremena i kakav je odnos umetnika i umetnosti prema njima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*