Značajna uloga katastra u kapitalnim investicijama u Srbiji

Beograd, 14. aprila 2021.- Ministar gradjevinarstva, saobracaja i infrastrukture Tomislav Momirovic sastao se danas sa direktorom Republickog geodetskog zavoda Borkom Draskovicem. Pre sastanka ministar Momirovic sa direktorom Draskovicem obisao je zgradu Zavoda. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/nr
BEOGRAD –

Ogroman program investicija koji se sprovodi u Srbiji ne bi mogao da bude realizovan bez podrške katastra nepokretnosti koji je aktivan učesnik ovih poslova, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon posete Repibličkom geodetskom zavodu (RGZ).

„Samo na deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice koja se gradi imamo 4.600 katastarskih parcela koje treba da budu eksproprisane, a na teritoriji Čačka imamo 1.330 parcela koje su eksproprisana za koridor Preljina-Požega“, rekao je Momirović posle sastanka sa direktorom RGZ-a Borkom Draškovićem.

momirović, rgz

Tanjug(Zoran Žestić)

Ministar je rekao da su se svi radnici područne jedinice RGZ-a u Valjevu inficirali korona virusom radeći na projektu brze saobraćajnice od Valjeva do autoputa „Miloš Veliki“, i zahvalio svim zaposlenima u toj ustanovi za požrtvovan rad.

„Mi smo svesni problema koje ima katastar sa manjakom zaposlenih i zato je Vlada odobrila zapošljavanje 321 dodatnog službenika kako bismo ojačali kapacitete. Katastar je jedina isntitucija kojoj je dozvoljeno novo zapošljavanje, jer smo svesni da u prethodnom periodu obim posla nije mogao da bude adekvatno pokriven sa ovim brojem ljudi“, rekao je Momirović.

On je istakao da je u prethodnih šest meseci rešeno 300.000 starih predmeta, dodavši da je uveren kako će i preostalih 400.000 predmeta brzo biti rešeno.

„Otvorili smo priču i o transformaciji katastra u novu institucionalnu formu kako bismo omogućili još efikasniji rad. Zamolio bih građane da imaju još malo strpljenja, jer imamo teško nasleđe u regulisanju ove oblasti“, rekao je Momirović.

Ministar je naglasio da će se digitalizacija rada katastra ticati budućih poslova, a da će stari predmeti morati da budu rešavani na dosadašnji način koji zahteva sporu proceduru.

Direktor RGZ-a Borko Drašković zahvalio je na podršci, i rekao kako očekuje da će još za mandata ove Vlade svesti broj nerešenih predmeta na prihvatljiv broj od pedesetak hiljada, što bi značilo kašnjenje od jednog do dva meseca.

On je napomenuo da je pored zapošljava još 15 odsto nedostajućeg kadra neophodan i tehnološki razvoj RGZ-a koji ne zavisi od te ustanove i Vlade Srbije, već od uvođenja novih zakonskih rešenja zasnovanih na sprovođenju „17 ciljeva održivog razvoja“ Ujedinjenih nacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*