Na protestima u Kazahstanu povređeno 190 ljudi, uhapšeno više od 200

NURSULTAN –

Žestoki sukobi nastavljeni su danas u najvećem gradu Kazahstana Alma Ati, a demonstranti su upali u kancelariju gradonačelnika.

U sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

kazahstan,demonstracije

Izvor: Tanjug( (AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama upali su u kabinet gradonačelnika Alma Ate, prenosi lokalni informativmni portal Zakon.kz, a na video snimcima objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako se gomila građana okuplja ispred zgrade obavijene dimom od eksplozija šok granata.

kazahstan,demonstracije

Izvor: Tanjug( (AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Alma Ati su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe, javlja agencija Interfaks.

„Policajac leži na nosilima, u rukama drži gas masku. Oči su mu zatvorene, ali izgleda da je svestan, miče usnama“, rekao je novinaru Interfaksa jedan očevidac.

Komanda za vanredne situacije Alma Ate saopštila je da se nastavlja operacija za uvođenje reda i poštovanje zakona u gradu i zatražila od žitelja grada da se uzdrže od protesta.

Gradske vlasti su saopštile da je situacija u gradu pod kontrolom i da je u toku operacija identifikovanja i privođenja odgovornih za nerede, ali u međuvremenu su na društvenim mrežama osvanule fotografije i video snimci masovnih protesta u gradu.

Demonstracije su izazvane ukidanjem ograničenja na cene tečnog gasa i drugih fosilnih goriva, uzdrmale su imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti privremenog kabineta, Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena tečnog gasa (TNG), benzina, dizela i druge robe široke potrošnje.

kazashstan,demonstracije

Izvor: Tanjug(AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice.

Tokajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima u kojima su organizovane demonstracije nakon što je proglašeno dvonedeljno vanredno stanje koje je uključivalo policijski čas i ograničenje kretanja.

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su više od 200 učesnika dvodnevnih demonstracija zbog kršenja javnog reda u nekoliko regiona u zemlji, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*