Demonstranti zauzeli rezidenciju predsednika Kazahstana; Proglašeno vanredno stanje i u glavnom gradu te republike(VIDEO)

ALMATI –

Demonstranti su zauzeli rezidenciju predsednika Kazahstana u Almatiju, objavio je novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka.

Nakon što su upali u sedište gradonačelnika, demonstranti su pokušali da uđu u rezidenciju predsednika, navodi ruska agencija TAS S.

kazahstan,gori, administrivna, zgrada

Izvor: Tanjug(AP Photo/Yan Blagov)

U ovoj oblasti se može videti dim, čuju se eksplozije šok bombi i pucnji.

Trenutno je požar prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gde su u toku nemiri.

Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

kazahstan,gori

Izvor: Tanjug(AP Photo/Yan Blagov)

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

kazashstan,demonstracije

Izvor: Tanjug(AP Photo/Vladimir Tretyakov)

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povređeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca.

Kako navodi Tas s, u današnjim nemirima povređeno je pet radnika Hitne pomoći.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Proglašeno vanredno stanje i u Nursultanu

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je potpisao danas ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, glavnom gradu republike, saopštila je pres služba šefa države.

„U vezi sa ozbiljnom i neposrednom pretnjom po bezbednost građana i u cilju obezbeđenja javne bezbednosti, uspostavljanja reda i zakona, zaštite prava i sloboda gradana, uvodi se vanredno stanje u gradu Nursultan 5. januara 2022. godine od 16.00 časova (po lokalnom vremenu) do 19. januara 2022. godine u 00:00 časova“, navodi se u dekretu šefa države, a prenosi ruska agencija TAS S.

Pored toga, u ovom gradu se takođe, tokom perioda vanrednog stanja, uvodi policijski čas od 23:00 časova do 07:00 časova ujutru.

Nadležni će, kako je saopšteno, poboljšati zaštitu javnog reda, posebno važnih državnih i strateških objekata, kao i objekata koji obezbeđuju život stanovništva i funkcionisanje saobraćaja.

Pored toga, biće zabranjena prodaja oružja, municije, eksploziva, specijalnih sredstava i otrovnih materija.

Napadnuta kancelarija TV kanala „Mir“ u Almatiju

Predstavništvo ruskog TV kanala „Mir“ u Almatiju našlo se na udaru demonstranata, a osoblje je evakuisano i nalazi se na bezbednom, javlja agencija TASS.

Kancelarija Međunarodne televizijske i radio kompanije „Mir“ u Almatiju je uništena, kao i televizijska oprema.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev je potpisao danas ukaz o proglašenju vanrednog stanja u Nursultanu, vanredno stanje je proglašeno i drugim gradovima, zbog demonstracija i sukoba s policijom.

Policija je u sukobu s demonstrantima u Almatiju počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Vise od 500 civila povređeno u Almatiju, gori rezidencija

Više od 500 civila, uključujući 130 žena i starijih ljudi, pretučeni su tokom nereda u Almatiju, a požar je zahvatio rezidenciju kazahstanskog predsednika i sedište gradonačelnika u tom gradu.

„Grad je danas ponovo bio na udaru ekstremista. Preduzimaju se neophodne mere za zaštitu života i bezbednosti građana. Pozivamo one koji su izašli na ulice da se raziđu“, izjavio je šef policijske uprave Almatija Kanat Timemerdenov, a prenosi agencija TAS S.

Prema njegovim rečima, tokom protesta je izgorelo 120 vozila, uključujući 33 vozila hitne pomoći i vatrogasaca, 120 prodavnica i trgovinskih objekata, 180 ugostiteljskih objekata, a oštećeno je oko 100 kancelarija.

Tokajev: Ostaću u prestonici, bez obzira na sve

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev je izjavio danas da je preuzeo ulogu predsedavajućeg Savetom bezbednosti od bivšeg lidera Nursultana Nazarbajeva i obećao je da će odgovoriti „maksimalno žestoko“ na nasilne proteste.

U televizijskom obraćanju, Tokajev je rekao da odmah preuzima vođstvo u Savetu bezbednosti, odnosno ulogu u kojoj je Nazarbajev nastavio da ima značajan uticaj nakon neočekivanog povlačenja sa mesta predsednika 2019. godine, prenosi agencija Rojters.

Kazahstanski predsednik je obećao da će ostati u prestonici bez obzira na sve, jer je po Ustavu njegova dužnost da bude zajedno sa narodom.

„Bez obzira na sve, ja ću ostati u glavnom gradu. To je moja dužnost po Ustavu da budem zajedno sa narodom. Savladaćemo ovaj mračni period u istoriji Kazahstana. Izaći ćemo iz toga jaki“, izjavio je Tokajev, a prenosi ruska agencija TASS.

Naveo je i da „finansijski motivisani zaverenici“ stoje iza protesta u zemlji i da su veoma organizovani.

Protesti u Almatiju su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Moskva: Kazahstan može sam rešiti svoje probleme

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kazahstan može rešiti svoje probleme i da je važno da se niko sa strane ne meša u zbivanja u toj zemlji koju su zahvatili nemiri.

Peskov je rekao da Kazahstan nije zatražio pomoć Rusije zbog protesta izazvanih rastom cena goriva, koji su doveli do ostavke vlade.

Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi je saopštilo da pažljivo prati situaciju u Kazahstanu i računa na „najskoriju moguću normalizaciju“.

Zalažemo se za mirno rešenje svih problema u okviru ustavnog i pravnog okvira i dijalog, umesto uličnih nemira i kršenja zakona, poručeno je iz Moskve.

Navodi se da isti cilj imaju i mere predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva – stabilizovanje situacije i brzo rešenje problema, uključujući i legitimne zahteve demonstranata.

Tokajev je odlučio da vrati na prethodni nivo cene goriva, navodi Rojters.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*