Recept nedelje: Kolač sa jagodama

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kolač sa jagodama – jednostavan, kremast i ukusan. Pripremljen od malo sastojaka, za ljubitelje vanil krema i svežih jagoda.

Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kada smo bile male, slična torta je bila redovan gost na našoj trpezi u sezoni jagoda i malina. Mama je najčešće pripremala poslastičarski krem, baba puding, a ja nešto treće.

Sastojci za biskvit:

3 jajeta

5 kašika šećera

1 kesica vanilin šećera

5 kašika ulja

5 kašika mleka

5 kašika brašna

malo praška za pecivo (na vrh kašičice)

1 dl mleka za prelivanje kore

Recept nedelje: Kolač sa jagodama 2

Sastojci za fil:

6 dl mleka

5 kašika šećera

2 kesice pudinga od vanile

50 g putera/margarina

100 g šlaga u prahu

100 ml mleka (ili malo manje nego prema uputstvu sa pakovanja

500 g jagoda ili po potrebi

100 g šlaga u prahu (mleko prema uputstvu sa pakovanja)

Kolač sa jagodama, priprema:

Za biskvit uključite rernu na 180 stepeni.

Pripremite pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm i obložite ga papirom za pečenje ili namastite i pospite oštrim brašnom.

Ovojite žumanca od belanaca.

Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere i mutite dok se šećeri otope.

Dodajte žumanca, umutite, pa ulje i mleko i ponovo umutite.

Na kraju žicom umešajte brašno koje ste pomešali praškom za pecivo.

Smesu rasporedite po plehu i pecite 15-tak minuta (u zavisnosti od vaše rerne, možda i koji minut duže.

Kada se kora prohadi, poprskajte je hladnim mlekom.

Za fil stavite 4 dl mleka i šećer da provri.

Recept nedelje: Kolač sa jagodama 3

Puding rastvorite u 2 dl mleka i skuvajte na uobičajen način.

U skuvan i vreo puding umešajte margarin/maslac i mešajte da se sve sjedini.

Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil hladi. Kada se ohladi, stavite ga u frižider da se lepo ohladi

Umutite šlag sa mlekom, pa ga postepeno dodajte u dobro ohlađen puding i mutite mikserom.

Fil premažite preko biskvita.

Rasporedite jagode koje ste isekli na pola ako su velike. Umutite šlag i premažite preko jagoda.

Kolač ostavite u frižideru minimum par sati pre služenja.

*Preko jagoda, a pre šlaga, možete staviti preliv za torte (providni ili crveni).

*Za bržu varijantu pripreme fila, možete koristiti krem puding.

Biće vam potrebne dve kesice krem pudinga i 500 ml mleka. Margarin/maslac u tom slučaju izostavite.

Sve ostalo je isto.

S obzirom da se krem puding ne kuva već muti sa hladnim mlekom, odmah dodajte umućeni šlag.

I normalno, ako služite nedovoljno ohlađen kolač, nemojte da očekujete idealno parče. Da, da, i mi smo bili nestrpljivi, pa smo kolač sa jagodama sekli posle sat vremena.

Napominjem da je pored izgleda i ukus drugačiji kada kolač odstoji…

Za mene je ovo kolač, ali zapravo može biti vrlo ozbiljna torta ako se doda još jedan sloj.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*