Kolač sa jagodama – jednostavan, kremast i ukusan. Pripremljen od malo sastojaka, za ljubitelje vanil krema i svežih jagoda.
Kada smo bile male, slična torta je bila redovan gost na našoj trpezi u sezoni jagoda i malina. Mama je najčešće pripremala poslastičarski krem, baba puding, a ja nešto treće.
Sastojci za biskvit:
3 jajeta
5 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
5 kašika ulja
5 kašika mleka
5 kašika brašna
malo praška za pecivo (na vrh kašičice)
1 dl mleka za prelivanje kore
Sastojci za fil:
6 dl mleka
5 kašika šećera
2 kesice pudinga od vanile
50 g putera/margarina
100 g šlaga u prahu
100 ml mleka (ili malo manje nego prema uputstvu sa pakovanja
500 g jagoda ili po potrebi
100 g šlaga u prahu (mleko prema uputstvu sa pakovanja)
Kolač sa jagodama, priprema:
Za biskvit uključite rernu na 180 stepeni.
Pripremite pleh okvirnih dimenzija 20*30 cm i obložite ga papirom za pečenje ili namastite i pospite oštrim brašnom.
Ovojite žumanca od belanaca.
Belanca umutite u čvrst sneg, dodajte šećere i mutite dok se šećeri otope.
Dodajte žumanca, umutite, pa ulje i mleko i ponovo umutite.
Na kraju žicom umešajte brašno koje ste pomešali praškom za pecivo.
Smesu rasporedite po plehu i pecite 15-tak minuta (u zavisnosti od vaše rerne, možda i koji minut duže.
Kada se kora prohadi, poprskajte je hladnim mlekom.
Za fil stavite 4 dl mleka i šećer da provri.
Puding rastvorite u 2 dl mleka i skuvajte na uobičajen način.
U skuvan i vreo puding umešajte margarin/maslac i mešajte da se sve sjedini.
Pokrijte providnom folijom i ostavite da se fil hladi. Kada se ohladi, stavite ga u frižider da se lepo ohladi
Umutite šlag sa mlekom, pa ga postepeno dodajte u dobro ohlađen puding i mutite mikserom.
Fil premažite preko biskvita.
Rasporedite jagode koje ste isekli na pola ako su velike. Umutite šlag i premažite preko jagoda.
Kolač ostavite u frižideru minimum par sati pre služenja.
*Preko jagoda, a pre šlaga, možete staviti preliv za torte (providni ili crveni).
*Za bržu varijantu pripreme fila, možete koristiti krem puding.
Biće vam potrebne dve kesice krem pudinga i 500 ml mleka. Margarin/maslac u tom slučaju izostavite.
Sve ostalo je isto.
S obzirom da se krem puding ne kuva već muti sa hladnim mlekom, odmah dodajte umućeni šlag.
I normalno, ako služite nedovoljno ohlađen kolač, nemojte da očekujete idealno parče. Da, da, i mi smo bili nestrpljivi, pa smo kolač sa jagodama sekli posle sat vremena.
Napominjem da je pored izgleda i ukus drugačiji kada kolač odstoji…
Za mene je ovo kolač, ali zapravo može biti vrlo ozbiljna torta ako se doda još jedan sloj.
Recept za pripremu možete naći i na blogu
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.
IZVOR:DANAS
Be the first to comment