„Adriatik propertis” traži 100 miliona evra od Crne Gore

Spor oko hotelskog kompleksa Sveti Stefan (Fotodokumentacija „Politike“)

PODGORICA – Vladi Crne Gore stiglo je obaveštenje o pokretanju arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu koji je pokrenula kompanija „Adriatik propertis”, dugogodišnji zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan – Miločer, koja traži odštetu od 100 miliona evra, pišu „Vijesti” pozivajući se na izvor iz kompanije naturalizovanih Crnogoraca, biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, prenosi Tanjug.

Vladi je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahteve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Zakupac grad hotela Sveti Stefan, Vile Miločer, kao i nekadašnjeg hotela „Kraljičina plaža”, na čijem se mestu gradi novi hotel sa 60 apartmana za tržište, traži da im se zbog navodnog kršenja ugovora i onemogućavanja da rade, isplati 100 miliona evra, što obuhvata novac koji su investirali u hotelski kompleks, kao i izgubljenu dobit za ovu godinu i sve naredne do isteka ugovora o zakupu.

„Adriatik propertis” i hotelski operator Aman zatvorili su grad hotel „Sveti Stefan” i Vilu „Miločer” nakon što im Vlada Crne Gore nije dala garancije da će plaže u okviru hotelskog kompleksa imati hotelski režim kao i prethodnih 14 godina, odnosno da se gostima garantuje mir i diskrecija.

Meštani su krajem marta polomili ogradu koja vodi ka Kraljičinoj plaži, a ta plaža, kao i Kraljeva i zapadna svetostefanska plaža data su na korišćenje svim građanima.

Iz „Adriatika” su naveli da je to razlog da se odustane od otvaranja Svetog Stefana ove godine, a zatvorena je i Vila Miločer.

Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović je u izjašnjenju upućenom Privrednom sudu navela da „Adriatik propertis” više od deset godina bespravno koristi šetalište između Kraljičine plaže i Aman spa centra i javni put koji povezuje Sveti Stefan sa obalom i nezakonito zabranjuje njihovo korišćenje, jer ovi javni putevi nisu obuhvaćeni ugovorom o zakupu.

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*