Advokat kubanskog porekla biće šef unutrašnje bezbednosti SAD

Alehandra Majorkas (Foto Beta-AP)

VAŠINGTON – Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden nominovao je Alehandra Majorkasa, advokata kubanskog porekla, za ministra unutrašnje bezbednosti SAD, saopšteno je iz Bajdenovog tranzicionog tima.

Majorkasu, bivšem državnom tužiocu Kalifornije i zameniku ministra unutrašnje bezbednosti SAD u Obaminoj administraciji, ukazano je poverenje da vodi ministarstvo unutrašnje bezbednosti i od njega se očekuje da preokrene Trampovu tvrdu imigracionu politiku.

Ukoliko ova nominacija bude verifikovana i u Kongresu, Majorkas će postati prvi Hispanoamerikanac šef unutrašnje bezbednosti SAD koji je rođen u inostranstvu, preneo je Rojters.

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost je osnovano nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, rukovodi Obalskom stražom i tajnom službom, zapošljava oko 240 hiljada ljudi i odgovorno je sigurnost na granicama, kontrolu imigracije, sajber bezbednost, elementarne nepogode i pružanje pomoći ugroženima.

Majorkas, koji danas puni 61 godinu, rođen je u Havani, ali je sa porodicom pobegao od Kastrovog režima u SAD kada je imao godinu dana, najpre na Floridu, a potom u Kaliforniju.

„SAD su meni i mojoj porodici pružile mesto za život i utočište. Danas sam nominovan da štitim sve Amerikance i one koji imigriraju u Ameriku tražeći bolji život sa sebe i za svoje najbliže”, objavio je Majorkas na svom Tviter nalogu, prenosi Tanjug.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*