Al Dahra gradi biogasna postrojenja u Beogradu

Foto: Depositphotos/vschlichting

Beograd — Kompanija „Al Dahra Srbija“, koja je prošle godine postala vlasnik PKB-a, planira izgradnju privredno-industrijskog kompleksa u Beogradu, piše Politika.

Foto: Depositphotos/vschlichting

Reč je o 10 biogasnih postrojenja koja bi trebalo da budu izgrađena na teritoriji opštine Palilula, piše list.

Kako se navodi, plan je da jedno od postrojenja bude podignuto na zemljištu u okviru farme krava Vrbovsko, ali i dve nove farme koje „Al Dahra“ namerava da izgradi u okviru zemljišnog kompleksa bivšeg PKB-a između Glogonjskog rita i Kovilova.

Najavljeno je da će urbanistički projekat biti na javnom uvidu od 18. do 25. novembra.

Beogradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove najavio je na svom portalu javnu prezentaciju, piše list.

Ističe se da reč o 10 nezavisnih biogasnih postrojenja od po 0,999 megavata u 10 faza.

Član Upravnog odbora Udruženja „Biogas“ i vlasnik elektrane u Botošu Branislav Pomoriški rekao je za Politiku da je reč o dobroj investiciji, jer je biogas najbolji oblik obnovljivih izvora. Kaže da je i najskuplji, jer je cena izgradnje postrojenja na biogas, ako se koristi najbolja tehnologija, oko 2,8 miliona evra za jedan megavat.

Biogas je budućnost obnovljivih izvora energije u Srbiji, rekao je Pomoriški i naveo da sada u Srbiji na mreži ima oko 14 megavata i oko 12 postrojenja, što je malo ako se, recimo, uporedi s najrazvijenijom zemljom na tom planu, Nemačkom, koja ima više od 1.000 megavata na mreži.

IZVOR:B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*