Antivakserska stranka ulazi u austrijski parlament

Nova politička stranka u Austriji, koja se protivi restriktivnim merama protiv virusa korona ostvarila je uspeh na pokrajinskim izborima i ulazi u parlament s više od šest odsto glasova.

Antivakserska stranka ulazi u austrijski parlament

Foto: Pixabay
To pokazuju prvi izborni rezultati.
Stranka „Ljudi, slobode, temeljna prava“ (Menschen-Freiheit-Grundrechte) osnovana je u februaru kao odgovor na odluke o uvođenju mera radi suzbijanja epidemije. Kampanju za izbore u Gornjoj Austriji vodila je uglavnom na društvenim mrežama.
Njeni aktivisti ne veruju u delotvornost vakcina i protive se bilo kakvoj obavezi vakcinacije. Osnivač stranke je podizao tužbe pred Vrhovnim sudom za poništenje zakona za koji je ocenio da ubija slobodu.
Austrija postepeno pooštrava zdravstvene propusnice koje je uvela proletos. Od oktobra će samo vakcinisane osobe i one koje su prebolele kovid19 moći da uđu na stadione i u velike dvorane za priredbe u Beču. Nevakcinisani neće moći da uđu tamo, čak ni sa negativnim testom. Anketa pokazuje da je polovina nevakcinisanih birača glasala za krajnje desni FPO, a četvrtina za MFG.
Austrija, gde je potpuno vakcinisano nešto više od 60 odsto stanovništva i jedna je od najbogatijih zemalja sveta, sporo napreduje s vakcinacijom. Taj zastoj konzervativni kancelar Sebastijan Kurc pripisuje podršci koju FPO pruža pokretima koji sumnjaju u postojanje korone i veruju teorijama zavere.
IZVOE:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*