Astrazaneka: Vakcina možda 90 odsto efikasna

LONDON –

Kompanija AstraZaneka saopštila je danas da bi vakcina koju razvija protiv korona virusa mogla da bude 90 odsto efikasna i to bez propratnih efekata.

Tako je ta kompanija postala još jedna u nizu onih koje su objavile pozitivne podatke u vezi sa vakcinom koju razvijaju za borbu protiv korona virusa, prenosi Rojters.

koronavirus, virus, grip, vakcinacija, vakcine, lek, 10

Pixabay

Ranije su to objavile kompanije Fajzer, Moderna i Gamaleja, koja razvija vakcinu „Sputnjik V“.

Džonson: Vakcina je fantastična vest, ali potrebna provera

Britanski premijer Boris Džonson jutros je ocenio da je vest o novoj, 90 odsto efikasnoj vakcini kompanije Astra Zeneka, razvijenoj u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, „fantastična“, ali da je neophodno sprovesti dodatne provere njene bezbednosti.

„Predstoje dodatna provere bezbednosti vakcine, ali ovo su fantastični rezultati“, poručio britanski premijer, preneo Rojters.

Henkok: Britanija planira početak vakcinacije pre Božića

Velika Britanija će nastojati da započne sa vakcinacijama protiv kovida-19 pre Božića, sa masovnim vakcinisanjem već na početku naredne godine, a povratak u normalne životne tokove očekuje se posle Uskrsa, najavio je britanski ministar zdravstva Met Henkok.

„Nadamo se da ćemo idućeg meseca započeti sa vakcinisanjem, masovne vakcinacije od početka sledeće godine, u januaru, februaru i u martu i nadamo se da bi posle Uskrsa život mogao da se vrati u normalu“, rekao je Henkok, preneo Rojters.

Henkok je ocenio da je vest o novoj, 90 odsto efikasnoj vakcini kompanije Astra Zeneka koja je nastala u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, sjajna vest.

„Naručili smo 100 miliona doza i ukoliko sve bude teklo po planu, masovno vakcinisanje počelo bi od starta naredne godine“, najavio je Henkok i potvrdio da slede dodatne provere bezbednosti AstraZenekine vakcine pre dobijanja konačne dozvole za upotrebu od nadležnog regulacionog tela.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*