Atanasković: Fokus na investicijama i razvoju preduzetništva

Beograd, 23. novembra 2020 - ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 17. novembra 2020 - Ministarka privrede Andjelka Atanaskovic i ambasador Finske Kimo Lahdevirta razgovarali su danas o pogodnostima ulaganja i dolasku finskih investitora u Srbiju. Atanaskovic je istakla da je Finska u Srbiji, na razlicitim lokacijama u Beogradu, Smederevu i Kraljevu, investirala oko 68 miliona evra. FOTO TANJUG / NIKOLA ANDJIC/ bs
BEOGRAD –

Najveći deo budžeta Ministarstva privrede i naredne godine biće usmeren na programe podrške privredi za nove investicije koje će nastaviti pozitivno da utiču na rast BDP-a, rekla je danas ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ministarka je na Beogradskom ekonomskom forumu rekla da se podrška nastavlja u tri smera- ka velikim investicijama, razvoju preduzetništva i unapređenju poslovne infrastrukture.

andjelka, atanaskovic,

Tanjug (Nikola Anđić)

U budžetu je za podsticaj privredi izdvojeno 17,6 milijardi dinara, od čega za podsticaje za direktne investicije nešto više od 15 milijardi dinara, naglasila je.

Za podršku razvoju preduzetništva izdvojeno je 2,1 milijarda dinara, od čega dve milijarde za nekoliko programa podrške sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva i to za nabavku opreme, za početnike u poslovanju, a jedan od programa biće posvećen i afirmaciji ženskog preduzetništva.

Kada je reč o infrastrukturnim projektima i merama regionalnog razvoja u budžetu je planirano oko 1,6 milijardi dinara, dodala je Atanasković.

Ministarka je rekla da je od izuzetnog značaja kada su u pitanju investicije to što nijedan projekat nije zaustavljen i da se nijedan investitor nije povukao.

Dodala je da imamo najave dolaska nekih novih investitora, što je, navela je- ohrabrujući signal.

„Cilj će svakako biti dovođenje visoko tehnoloških kompanija, što će podići tehnološki nivo naše privrede, omogućiti otvaranje novih radnih mesta i za visoko obrazovni kadar, a samim tim veće plate i bolji standard građana“, rekla je Atanasković.

Ona je ukazala i da svakako moramo iskoristiti šansu i privući velike kompanije za koje se očekuje da će preseliti svoju proizvodnju sa udaljenih tržišta bliže matičnim zemljama.

„Srbija će nastojati da zadrži prvu poziciju po vrednosti investicija u ovom delu Evrope. U tom smislu nam je bitan Mini šengen, ekonomski projekat čiji je cilj uspostavljanje jedinstvenog tržišta na Zapadnom Balkanu, ukidanje prepreka u razmeni dobara i usluga, kao i slobodno kretanje ljudi i kapitala“, naglasila je ministarka.

Stvaranje tržišta od skoro 20 miliona stanovnika, sa ujednačenim uslovima poslovanja, uklonjenim birokratskim preprekama i sa olakšanom fluktuacijom radne snage, bilo bi posebno atraktivno i za buduće investitore, dodala je ona.

Ministarka je rekla da bez obzira na krizu izazvanu pandemijom Kovida 19 koja je pogodila čitav svet, brojke ukazuju na to da smo uspeli da sačuvamo privredu.

„Svi ekonomski pokazatelji govore da Srbija ima najbolji rezultat po pitanju privrednog rasta u Evropi. Naša država se odgovorno ponela i mislimo da smo u dobroj meri očuvali vitalnost privrede“, naglasila je.

Atanasković kaže i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja uspela da sačuva radna mesta i pomogne privrednim subjektima da ostanu likvidna kako bi se nakon okončanja pandemije mogla vratiti na nivo na kojem su bili.

Više od 160 milijardi dinara sredstava su prošla kroz razdeo Ministarstva privrede i predstavljala su dragocenu podršku privredi za mere održavanja oko 250.000 privrednih subjekata što se tiče likvidnosti.

Atanasković je rekla da se pored borbe za svaki ljudski život i za suzbijanje zaraze, mora voditi računa o ekonomiji.

„Zato će naš fokus i cilj na kome ćemo predano raditi, biti brži oporavak u narednom periodu, kako bismo zadržali dobre ekonomske rezultate“, dodala je ona.

Ministarstvo privrede će, najavila je, u narednom periodu pojačati aktivnosti na privatizaciji preduzeća.

„U narednom periodu ćemo raspisati javne pozive za 20-tak preduzeća, od oko 70 koja se trenutno nalaze u privatizacionom portfoliju Ministarstva, a za koje je to moguće“, navela je Atanasković i dodala da ima razloga za zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima.

U prethodnih pet godina uspešno su rešeni najveći izazovi, kao što su veliki giganti – Železara, Galenika, RTB Bor i PKB korporacija, dodala je.

„Verujemo da ćemo za ostale velike kompanije naći rešenje. Očekujemo iskorake kada je u pitanju privatizacija Petrohemije“, istakla je ministarka privrede.

Takođe je dodala da će Ministarstvo privrede nastaviti sa unapređenjem poslovnog ambijenta za sve učesnike na tržištu.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*