Austrija: Hapšenja aktera afere „Ibica“, koji su srušili vladu Kurca i Štrahea

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA
BEČ –

Austrijska policija sprovela je pretrese više stanova i uhapsila osobe u vezi sa aferom “ Ibica“, usled koje je „pala“ vlada Narodne partije Austrije (OVP) i Slobodarske partije (FPO) pod kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Više osoba iz okruženja privatnog detektiva koji je odgovoran za snimanje večeri na Ibici, pre dve godine, tokom koje je tadašnji lider FPO Hajnc Kristijan Štrahe obećao navodnoj nećaki ruskog milijardera državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranci, je privedeno, a prema dokumentu tužilaštva polazi se od toga da su nameravali da za novac ucenjuju Štrahea.

Štrahe je, posle pojavljivanja video snimaka, podneo ostavku na sve političke funkcije, a usled toga izglasano je nepoverenje vladi.

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Među osumnjičenima se nalazi direktor jedne konsalting firme, kao i njegova saradnica, inače bivša devojka detektiva.

Prema pisanju „Salcburger nahrihten“ u nalogu tužilaštva navode se tri osobe kao ključni akteri u ovoj aferi.

Dvoje je uhapšeno u Salcburgu, a radi se o jednom 39-ogodišnjem Austrijancu bosanskog porekla i jednom 52-ogodišnjem Srbinu.

Oni su, prema dokumentu tužilaštva, regrutovali i obučavali ženu koja je glumila milijarderku, i uz to falsifikovali dokumenta.

Prema tužilaštvu, detektiv je jednom saučesniku rekao da od Štrahea zatraži najmanje 400.000 evra za prikupljeni materijal.

Uz to ta lica su organizovala snimanje na Ibici, kako bi, prema tužilaštvu, tražili potencijalne kupce materijala napravljenog 24. jula 2017. godine.

Istraga je utvrdila, kako tvrde mediji, da su pojedini učesnici u aferi „Ibica“ proteklih godina radili kao doušnici policije, a tako i detektiv koji se optužuje da je glavni lik u snimanju video-materijala protiv doskorašnjeg čelnika slobodaraca.

Istraga je, zbog toga, bila veoma spora, jer je kriminalna policija imala teškoće da deluje protiv sopstvenih doušnika.

Kruže i glasine, navode mediji, da su u akciji snimanja na Ibici učestvovali i doušnici obaveštajne službe Austrije BVT.

„Sve je jasniji motiv, a to je da se radilo o ličnoj osveti, ali i novcu „, tvrdi neimenovani insajder Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istražne vlasti su, na osnovu novih izjava svedoka, uspele da bolje upoznaju strukturu koja je stajala iza snimanja spornog video materijala.

Ukupno je devet osoba bilo uključeno u konstruisanje afere „Ibica“.

Jedan bečki advokat je glavna ličnost, koja je dala nalog za snimanje, i on je priznao da stoji iza svega.

Njegova bivša devojka, inače novinarka visokotiražnog „Kronen cajtunga“, prema pisanju bečkog dnevnika „Esterajh“, kroz svoj rad prikupila je informacije o planovima vlade OVP-FPO, i odnedavno je optužena od svog bivšeg da je 2015. pominjala da bi mogla da posreduje u kupovini kose Štrahea na kojoj se mogu utvrditi tragovi kokaina.

Jedna njena poznanica, posrednik u prodaji nekretnina, inače Srpkinja, upoznala je desnu ruku Štrahea, Johana Gudenusa, sa navodnom Ruskinjom.

Ona je, kako podsećaju mediji, bila doba prijateljica Gudenusa, a potom i Štrahea, pre nego što je upoznao svoju suprugu Filipu.

U tom društvu bio je i bivši policajac, dugogodišnji šef bezbednosti Štrahea, koji je dao sve informacije o svom bivšem šefu.

Što se detektiva tiče, koji je sve operativno obavio, on sa advokatom ima firmu u Bosni, a preko svoje firme imao je kontakte sa bivšim vojnim obaveštajcima, ali i bivšim pripadnicima specijalnih jedinica sa Balkana.

Među osobama koje su meta istrage nalazi se i jedan dalji advokat koji je član „Sekcije bez imena“ Socijaldemokratske partije, a čiji su se poznanici sredinom maja, neposredno pred objavu snimaka, kladili na krah vlade OVP-FPO.

Inače i za devojku koja je glumila rusku milijarderku tvrdi se da je iz Bosne.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*