Austrija odbila hrvatsku molbu za parcijalnim upozorenjem

Ministarstvo inostranih poslova Austrije odbilo je danas molbu Hrvatske da Austrija, umesto upozorenja na putovanje za celu Hrvatsku, tu meru uvede samo za određene delove zemlje.

„O toj opciji je, naravno, razmišljano, ali je nakon razgovora sa ekspertima Ministarstva zdravlja, kabineta kancelara odlučeno da se izda upozorenje za celu Hrvatsku”, rečeno je agenciji APA u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije.

Razlog za takvu odluku, kako dodaju, jeste da su Austrijanci mobilni i da mahom kolima odlaze u Hrvatsku, te da ne ostaju samo u jednom mestu.

Od ponedeljka u ponoć stupila je na snagu odluka o upozorenju na putovanje u Hrvatsku, na osnovu koje svi koji se iz te zemlje vrate u Austriju moraju imati negativan PCR test ili moraju da ga urade u Austriji o sopstvenom trošku.

Takođe, kao i u slučaju upozorenja na putovanje koje važi za još 31 zemlju, među kojima su i države Zapadnog Balkana, upozoreno je da bi povratak sa destinacije koja se nalazi na listi rizičnih regiona, mogla imati radno pravne posledice.

U slučaju da se zaposleni zarazi i zbog toga ne može na vreme da se javi na posao preti mu izostanak plate, a u nekim slučajevima i otkaz. Ta odluka navela je brojne austrijske turiste da pre vremena prekinu letnji odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Ambasador Hrvatske u Beču Danijel Glunčić zamolio je austrijske vlasti da izdaju samo parcijalno upozorenje na putovanje.

I ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regionima u koje putuje većina austrijskih turista povoljna.

Odluka austrijskih vlasti veliki je udarac hrvatskom turizmu, jer se procenjuje da je samo proteklih nedelja u Hrvatskoj boravilo oko 40.000 Austrijanaca.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:EPA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*