Azerbejdžan pokrenuo vojne operacije u Nagorno-Karabahu, Jermenija to nazvala agresijom

PRINTSCREEN
JEREVAN/BAKU –

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan sazvao je sastanak nacionalnog Saveta za bezbednost zbog operacije koju su azerbejdžanske oružane snage danas pokrenule u Nagorno-Karabahu, a jermensko ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je akcije Azerbejdžana agresijom.

Ombudsman u Nagorno-Karabahu Gegam Stepanjan izjavio je da ima više civilnih žrtava u današnjim napadima azerbejdžanske vojske, prenosi Rojters.

Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštile su da azerbejdžanske trupe pokušavaju da napreduju duboko na teritoriji planinskih enklava koje su pod kontrolom Jermena, ali da su naišle na „odlučan“ otpor.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je prethodno da je od posledica eksplozija mina koje je postavila jermenska vojska u Karabahu poginulo šest državljana Azerbejdžana – četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova i dva civila, preneo je Interfaks.

Azerbejdžan je ocenio da je reč o terorističkom napadu.

Ombudsman: Najmanje dva civila poginula, 11 ranjeno u napadu Azerbejdžana

Najmanje dva civila su poginula, a 11 ih je ranjeno u napadima azerbejdžamsle vojske na Nagorno-karabah, rekao je danas ombudsman tog nepriznatog regiona Gegam Stepanjam.

Prema njegovim rečima, među povređenima je osmoro dece, prenosi Rojters.

Stepanjan je prethodno izjavio da ima više žrtava današnjih napada azerbejdžanske vojske.

Nakon toga je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana najavilo antiterorističke mere protiv jermenske vojske u Karabahu u cilju, kako je navelo, „obnove ustavnog poretka i suzbijanja provokacija“.

U saopštenju se navodi da su u okviru antiterorističkih aktivnosti onesposobljene jedinice jermenskih oružanih snaga, njihova borbena sredstva i vojni objekti pomoću visokopreciznog oružja, preneo je Rojters.

Ministarstvo je navelo da prisustvo jermenske vojske u regionu predstavlja kršenje trilateralne deklaracije potpisane 10. novembra 2020. godine, navodi Interfaks.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je, međutim, da na teritoriji Nagorno-Karabaha nema jermenske vojske i vojne tehnike.

Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Nagorno-Karabah saopštilo je da su Oružane snage Azerbejdžana danas prekršile primirje izvodeći raketne i artiljerijske napade.

U Nagorno-Karabahu stacioniran je ruski mirovni kontingent.

Korisnici interneta iz Nagorno-Karabaha počeli su danas da prijavljuju masovno granatiranje Stepanakerta i vazdušne napade.

Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je za sada situacija na granici Jermenije i Azerbejdžana relativno mirna.

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

Azerbejdžan je ponovo zauzeo delove teritorije Nagorno-Karabaha i oko njega u ratu 2020. godine.

Borelj: Azerbejdžan da zaustavi vojne aktivnosti u Nagorno-Karabahu

EU osuđuje vojnu eskalaciju u Nagorno-Karabahu i poziva Azerbejdžan da prekine trenutne vojne aktivnosti, poručio je danas šef evropske diplomatije Žosep Borelj.

On je u saopštenju istakao da je hitno potrebno vratiti se dijalogu između Bakua i Jermena iz Karabaha, prenosi Rojters.

„Ova vojna eskalacija ne bi trebalo da bude korišćena kao izgovor za prisilni egzodus lokalnog stanovništva, upozorio je on.

Dodao je da je EU u potpunosti angažovana kako bi pomogla dijalog između Azerbejdžana i Jermenije.

Azerbejdžan je ranije danas saopštio da je počeo „lokalne antiterorističke aktivnosti“ u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima.

Ministarstvo odbrane te zemlje navelo je u saopštenju da se akcija sprovodi u cilju „suzbijanja provokacija velikih razmera“ i „proterivanja jermenskih trupa“.

Rusija pokušava da vrati proces u Nagorno-Karabahu u politički i diplomatski okvir

Ruska vojska pokušava da vrati proces u Nagorno-Karabahu u politički i diplomatski okvir, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Pre svega, naravno, naša vojska sada radi na vraćanju procesa regulisanja u politički i diplomatski okvir, za to su jedina suštinska osnova trilateralni dokumenti od pre dve i tri godine, rekao je Peskov novinarima, prenosi agencija RIA Novosti.

Istakao je da je sada glavna stvar ubediti Jerevan i Baku da odustanu od nasilnih metoda i sednu za pregovarački sto.

Prema rečima Peskova, Kremlj je zabrinut zbog nagle eskalacije tenzija u Nagorno-Karabahu i izbijanja neprijateljstava.

Istakao je da Oružane snage Azerbejdžana, prilikom izvođenja vojne operacije u Nagorno-Karabahu, moraju da preduzmu sve neophodne mere da obezbede bezbednost civilnog jermenskog stanovništva.

Peskov je dodao da Kremlj nema informacija o tome da su ugroženi životi ruskih mirotvoraca u Nagorno-Karabahu.

Azerbejdžan je danas saopštio da je počeo „lokalne antiterorističke aktivnosti“ u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha naseljenom Jermenima, navodeći da se akcija sprovodi u cilju „suzbijanja provokacija velikih razmera“ i „proterivanja jermenskih trupa“.

 

 

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*