Baltičke zemlje uvele sankcije Lukašenku i njegovim saradnicima

VILJNUS – Litvanija, Estonija i Letonije stavile su na „crnu listu” beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i oko 30 zvaničnika njegovog režima zbog spornih predsedničkih izbora i represije nad prodemokratskim demonstrantima, javlja AFP.

Baltičke zemlje, koje su članice EU i NATO, saopštile su uvođenje sankcija u okviru koordinisanih napora da se podrže beloruski demonstranti koji ulaze u četvrtu nedelju protesta zbog spornih predsedničkih izbora 9. avgusta.

„Šaljemo poruku da moramo učiniti više od pukog objavljivanja izjava, moramo da preduzmemo i konkretne mere”, izjavio je agenciji Frans pres litvanski ministar spoljnih poslova Linas Linkevičius.

Kako javlja AP, osobama koje su na „crnoj listi” zabranjen je ulazak u tri baltičke zemlje, a litvanski predsednik Gitanas Nausea najavio je da će „nove osobe biti dodate na tu listu”.

Pored Lukašenka, na listi su između ostalih njegovi saradnici i zvaničnici administracije, centralne izborne komisije, ministarstava unutrašnjih poslova i pravde, kao i tužilaštva.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova je prošle nedelje predložilo uvođenje sankcija grupi od 118 osoba osumnjičenih za umešanost u brutalno gušenje demonstracija kojima se zahteva odlazak Lukašenka, prenosi Beta.

Belorusija će odgovoriti na sankcije baltičkih država

MINSK – Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije saopštilo je danas da će na ekvivalentni način odgovoriti na sankcije koje su tri baltičke države uvele beloruskim zvaničnicima, nazivajući ih ishitrenim korakom, javila je novinska agencija RIA.

Litvanija, Letonija i Estonija uvešće sankcije za tridesetak beloruskih zvaničnika, uključujući i predsednika Aleksandra Lukašenka, saopštio je ranije danas predsednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Ovo je prva lista, koja će u međuvremenu biti proširena, kako bi se sankcionisao, kako navode u Vilnjusu, beloruski politički vrh za neregularnosti i manipulacije tokom izbornog procesa, prenosi Tanjug.

IZVOR:POLITIKA

FOTO:BETA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*